Doneer nu Gratis magazine

Wat kunt u zelf doen?

Als uw baby last heeft van hoesten, wilt u er alles aan doen om dit te verhelpen. Al is het maar zodat hij beter kan slapen. Want dat is misschien wel het beste voor zijn herstel en weerstand. Wat kunt u doen? 

Voldoende drinken

Door het hoesten kan de keel geïrriteerd raken. Geef uw baby voldoende te drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. U kunt gewoon melk geven. Melk vergroot de slijmproductie niet. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel.

Hoestsiroop

Is uw baby zes maanden of ouder? Dan kunt u hem hoestsiroop of tijmsiroop geven. Het is niet bewezen dat uw kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. Uw kind slaapt er mogelijk wel beter door. Vraag uw apotheek om advies wat u uw kind mag geven.

Neusspray

Hoesten wordt bij baby's vaak veroorzaakt door verkoudheid. Als de neus verstopt is, kan hij niet goed ademhalen. Het kan prettig zijn de neus open te houden door een neusspray of neusdruppels met zout water te gebruiken. Deze middelen koopt u bij drogist of apotheek. Ze zijn zelfs geschikt voor baby’s vanaf 0 maanden. Geef de spray of druppels bij voorkeur voor het slapen gaan. Dit helpt bij het in slaap vallen. Indien nodig kunt u het vaker geven. Het is veilig om te gebruiken.

Voldoende ventilatie

Hoesten is al vervelend genoeg. Voorkom meer prikkels. Dit doet u door de babykamer goed te ventileren. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De temperatuur in het kamertje is ca. 18°C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten. Zorg er voor dat er in huis niet wordt gerookt. Ook niet als uw kind op bed ligt. Als u of iemand anders wil roken, doe dat dan buiten.

Tips van andere ouders

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar deze tips van andere ouders kunnen misschien helpen. Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Bijvoorbeeld  door een handdoek onder het matrasje te leggen.

Een andere tip is stomen in de badkamer, zodat uw baby het slijm makkelijker kan ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan. De ruimte komt dan vol stoom. Pas wel altijd op voor verbranding met heet water!

Naar buiten?

Als uw baby alleen last heeft van hoest, dan kunt u rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl