Help mee Gratis magazine

Zorgen voor iemand met COPD

Voor mensen met COPD is ademhalen een terugkerende strijd. Dagelijkse activiteiten zoals douchen, aankleden en traplopen worden hierdoor erg zwaar. Steun uit eigen kring kan hen helpen. Ontdek wat u kunt doen.

Iemand met COPD heeft veel beperkingen. Simpele taken worden steeds zwaarder. Na een tijdje realiseert iemand met COPD zich vaak pas echt wat de impact op zijn leven is.

Denk aan blijvende (onzichtbare) gevolgen, zoals ernstige vermoeidheid, benauwdheid en hoesten. Het verschilt per persoon en vorm of het oppakken van werk, hobby’s en sociale contacten weer mogelijk wordt. In ons gratis boekje over COPD leest u meer informatie over de ziekte, behandeling, maar ook wat iemand kan doen om goed met zijn energie om te gaan. Lees hieronder wat u kunt doen om te helpen.

wat kunt u doen?
Zoek informatie

COPD kent verschillende oorzaken en vormen. Verdiep u in de informatie om iemand met COPD beter te kunnen begrijpen en helpen. Vraag wat iemands klachten zijn en welke impact het heeft op zijn leven. Lees bovendien meer informatie op onze website over wat COPD is, de diagnose en behandeling en een longaanval. U kunt gratis het boekje over COPD aanvragen. 

Rook niet

Iemand met COPD heeft last van prikkels (sigaretten)rook. Denk hieraan als u op bezoek gaat of als diegene bij u thuiskomt. Ook ander soort rook zoals van een open haard of barbecue kan iemand met COPD erg benauwd maken. 

Bied een luisterend oor

De gevolgen van COPD kunnen zwaar zijn om te accepteren. Daarnaast kan de ziekte een gevoel van falen geven. Ook kan het een schuldgevoel naar de omgeving oproepen, omdat iemand met COPD niet meer kan 'presteren' zoals vroeger en vaker afspraken moet afzeggen.

U kunt een rol spelen in het acceptatieproces door vaak over deze gevoelens te praten. Laat weten dat u er bent en bied een luisterend oor.

Kijk wat nog wel lukt

Iemand met COPD heeft veel beperkingen, maar focus op wat nog wel kan. Vraag wat nog lukt en waar iemand juist energie van krijgt. Kijk of het past om dit regelmatig samen te doen, zodat er afleiding is en tijd voor plezier. 

Blijf geduldig

Iemand met COPD heeft langere tijd nodig voor dagelijkse dingen; alles kost energie. U loopt misschien met gemak de trap op, voor iemand met COPD is dit een flinke opgave. Probeer om u niet te ergeren, maar geef de ander de tijd. Zorgen in plaats van opjagen voor rust. 

Bied praktische hulp

U kunt aanbieden om boodschappen te doen, te helpen in het huishouden of iets lekkers te koken. Vraag ook vooral waar iemand graag hulp bij wilt.

Bezoek een Longpunt

Ga samen een keer naar een Longpunt in de buurt. Een Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een longziekte. Deze bijeenkomsten zijn zowel voor u als voor iemand met COPD leerzaam en soms ook troostend. Zoek hier een Longpunt in uw buurt.

Geef een kleinigheidje

Het is aardig als u eens een kleinigheidje geeft. Het hoeft helemaal niet groot of duur te zijn. Een tijdschrift of puzzelboekje kan iemand bijvoorbeeld al heel blij maken. 

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212