Dat maakt het leven leuker én gezonder

Zoek een hobby!

Het is bewezen: een hobby ontspant, verlaagt stress en verbetert de stemming. Bovendien leer je iets nieuws en ontmoet je vaak anderen. Ook met een longziekte zijn er genoeg hobby’s om uit te kiezen. En die zijn soms nog goed voor je longen ook.

Drie vrouwen wandelen tegen een achtergrond van blauwe lucht

Oh sole mio

Meezingen is leuk en goed voor de longen. Zingen ontspant namelijk de ademhaling. Bij het zingen nemen we meer tijd voor de uitademing. Dat zorgt dat we minder benauwd zijn. Het ‘trainen’ van de ademhaling met zingen helpt om ook in het dagelijks leven beter te ademen. Zingen in groepsverband, bijvoorbeeld in een koor, mag vanwege corona nu nog even niet. Maar de verwachting is dat dit straks wel weer kan. Tot die tijd kan zingen (bijna) overal: in huis, in de tuin, in de auto en onder de douche. En van het liedje Happy van Pharrell Williams krijg je gegarandeerd een goed humeur.

5x sporten met een longziekte

Sporten staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Helaas vallen veel sporten af. Een zware training kan leiden tot benauwdheid of blessures. Gelukkig zijn er steeds meer ‘slow sporten’, waarin we bewegen binnen de grenzen van wat we kunnen.

  • Bij Old Stars kan iedereen vanaf 55 jaar samen sporten op een aangepast tempo. Er zijn meer dan 400 plekken waar je terechtkunt voor bijvoorbeeld voetbal, hockey, tennis, tafeltennis, handbal, basketbal, rugby, korfbal en volleybal. Kijk voor een plek in je buurt op ouderenfonds.nl/activiteit/oldstars.
  • Liever in een kleine groep oefeningen doen om conditie, spierkracht en lenigheid te verbeteren? Dat kan via de sportscholen van Slow Sports (slowsports.nl). Daar combineren ze de oefeningen met wandelen of joggen op een rustig tempo.
  • Ben je niet het type voor een sportschool? Denk dan eens aan baantjes trekken of aquasport in het lokale zwembad. Zwemmen is goed bij een longziekte: het helpt je aan een betere conditie, meer spierkracht en een fitter gevoel. Bovendien geeft het weinig kans op blessures.
  • Yoga is heel geschikt voor mensen met een longziekte. Het kan hoesten en kortademigheid verlichten. Het heeft nog meer voordelen: het helpt om te ontspannen en geeft meer energie. Er zijn verschillende yogastudio’s die ‘gentle yoga’ of ‘medische yoga’ aanbieden. Ook thuis kun je aan yoga doen: op YouTube zijn veel filmpjes te vinden speciaal voor mensen met longziekten. Zoek hiervoor op ‘yoga astma’ of ‘yoga lungs’.

Brr! Duik in natuurwater

Durf je het water bij jou in de buurt in te plonzen? Zwemmen in (ijskoud) natuurwater is helemaal ‘hot’. Het koude water en de mooie natuur maken stofjes vrij in de hersenen die ons geheugen en humeur beter maken. Verder versterkt zwemmen ons immuunsysteem. Overleg wel vooraf met een arts of natuurzwemmen geschikt is voor jou en bouw het rustig op. Oefen bijvoorbeeld eerst met een paar minuten koud douchen. En als je deze zomer start met een dagelijkse plons in de buurt, bouw je het mooi op naar de koude wintermaanden. Neem tot slot altijd iemand mee en denk aan een thermosfles thee of koffie om na de frisse dip snel op te warmen.

Een vrouw is eten aan het maken en kijkt lachend de camera in

Tip: doe de glimlach-check

Of je je nu inzet in als vrijwilliger, een taalcursus Russisch volgt of met anderen een moestuin begint: kies iets uit waar je energie van krijgt en anderen ontmoet. Dat helpt bovendien om even niet aan de ziekte te denken. Kortom, zoek een hobby die je een grote glimlach bezorgt.

Toeten en blazen

Trompet, trombone of tuba: een blaasinstrument bespelen kan, zeker bij kinderen en tieners, de longfunctie verbeteren. Bovendien is het een heerlijke manier om je uit te leven. Helemaal als dat kan in een big band of fanfare. Liever iets bescheidener beginnen? Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam biedt speciaal voor mensen met longziekten mondharmonicatherapie aan. Zo train je spelenderwijs je longen. Natuurlijk geeft samen spelen ook veel plezier.

En er kan nog veel meer…

Een hobby hoeft niet per se goed te doen aan je longen. Er zijn ook veel andere leuke dingen te bedenken om plezier uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Word lid van een leesclub in de buurt of online. Op Stichting Senia (senia.nl) staat een overzicht van bestaande leesclubs. Iedereen leest hetzelfde boek en bespreekt het samen. Dat levert leuke inzichten en nieuwe contacten op!
  • Liever buiten? Overweeg eens een fotografieclub. Samen met anderen ga je eropuit: de stad in of juist naar de natuur. Optrekken met anderen zorgt voor creatieve ideeën en het ontdekken van nieuwe trucs en technieken.
  • Spelletjes doen is een leuke manier om in contact te blijven met anderen. Het buurthuis organiseert momenten om bijvoorbeeld te bridgen, schaken of biljarten.
  • Anderen zijn liever met hun handen bezig. Ook hier biedt het buurthuis voor elk wat wils: anderen helpen bij reparaties in het Repair Café, samen de keuken induiken of samen creatief bezig zijn.
  • Verder kan vrijwilligerswerk doen meestal prima met een longziekte. Voor Longfonds natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook door taalmaatje te worden voor iemand die Nederlands wil leren of helpen in de kringloopwinkel. Op nlvoorelkaar.nl ontdek je wat bij je past en wat er in de buurt nodig is.

Tekst: Naomi van Esschoten

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine