Praktische zaken

Bij werken met een longziekte komen vaak allerlei praktische zaken kijken. Er zijn veel verschillende mensen en instanties die je informatie kunnen geven. In de werkwijzer longziekten vind je hier meer informatie over.

Vrouw met bril, in gesprek

Bedrijfsarts

De bedrijfsarts helpt je om zo goed mogelijk te kunnen werken met je longziekte. Hij of zij bespreekt met je wat jij hiervoor nodig hebt en kan je helpen om dingen op het werk mogelijk te maken, zoals aanpassingen aan je werkomgeving.

Je kunt zelf een afspraak maken bij de bedrijfsarts. Iedere werknemer heeft het recht om zonder toestemming van de werkgever een bedrijfsarts te bezoeken. Ook als je niet verzuimt. Dit kan bijvoorbeeld via een open spreekuur. Kijk in het personeelsreglement of verzuimprotocol wie je bedrijfsarts is en hoe je contact op kunt nemen.

De bedrijfsarts is onafhankelijk en heeft een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat de bedrijfsarts niets over je gezondheid mag en zal vertellen aan je werkgever.

Wil je meer tips, bekijk dan de werkwijzer longziekten. In de werkwijzer vind je een ‘checklist voor gesprek met bedrijfsarts’, lees je meer over wat je kunt doen als het contact met je werkgever en/of bedrijfsarts niet soepel verloopt en welke stappen je kunt zetten als je langere tijd niet kunt werken. Ook kun je eens een kijkje nemen op deze themapagina astma en COPD voor bedrijfsartsen en werknemers.

Solliciteren

Heb je een longziekte en ga je binnenkort solliciteren voor een (nieuwe) baan? Dan is er een grote kans dat je je afvraagt wat je over je gezondheid wil en moet vertellen. En hoe je het beste kunt omgaan met lastige vragen over je gezondheid. Het is belangrijk om te weten dat je alleen iets over je gezondheid hoeft te vertellen als je ziekte invloed heeft op de taken die je moet doen. Is dat niet het geval? Dan hoef je niet te vertellen over je longziekte.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose