7 tips

Weet wat je eet..!

Meer energie, een gezond gewicht, een betere weerstand… Gezond en gevarieerd eten heeft veel voordelen. Ook, of misschien wel juist, als je een longziekte hebt.

gezond eten tips

1.

Gezond eten begint bij de basis. Door elke dag uit alle voedingsgroepen iets te nemen – groenten, fruit, brood of bijvoorbeeld muesli, vlees/vis en ei, peulvruchten en zuivel – krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen. Drink daarnaast zeker anderhalve tot twee liter vocht per dag, (hieronder valt geen alcohol). Laat bewerkte producten zoveel mogelijk staan, die bevatten meestal minder gezonde voedingsstoffen en veel vet, suiker en zout.

2.

Varieer! Zeker als het om groente en fruit gaat is dat belangrijk. Een handig hulpmiddel is erop letten dat je alle kleuren binnenkrijgt. Elke kleur heeft een eigen samenstelling van vitaminen en mineralen die je allemaal nodig hebt. Van groen en geel tot rood en donkerpaars: de kleuren worden bepaald door antioxidanten, stoffen die beschadiging van cellen of weefsels helpen tegengaan.

3.

Het eten van veel vezels lijkt te beschermen tegen astma-aanvallen. Bacteriën in de darmen zetten de vezels om in bepaalde vetzuren. Deze dempen ontstekingen in de longen. Vezels zitten in groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

4.

Ontstekingsremmers zorgen voor een grotere kans op botontkalking. Gebruik je deze, zorg dan dat je genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt. Die stoffen gaan botontkalking tegen. Melk, yoghurt en kaas zijn een goede bron van calcium, maar ook amandelen, peulvruchten en groenten als boerenkool, broccoli, paksoi en groene kool. Door elke dag even naar buiten te gaan, maakt je lichaam zelf vitamine D aan. Deze vitamine zit ook in vette vis en wordt toegevoegd aan halvarine en margarine.

5.|

Wil je gezonder en duurzamer eten? Zet kleine stapjes en maak ‘eetwissels’. Zo hou je het makkelijker vol. Kies voor kikkererwten in plaats van vlees, voor volkoren couscous in plaats van gewone couscous, voor noten in de stamppot in plaats van spekjes. Lekkere inspiratie vindt je op voedingscentrum.nl/eetwissel.

6.

Bij een longziekte moet je soms meer eten dan je gewend bent om de afbraak van spiermassa te voorkomen. Helemaal als je weinig beweegt. Vooral energie- en eiwitrijk eten is belangrijk. Eiwitten haal je naast zuivel ook uit vlees, kip en vis of peulvruchten. Probeer niet alleen eiwit binnen te krijgen tijdens de drie hoofdmaaltijden, maar ook als tussendoortje, bijvoorbeeld met een ei of een bakje yoghurt zonder suiker.

7.

Allergisch voor ei of noten? Even het product scannen en je weet het. Met de ingrediëntenchecker in de ‘Kies Ik Gezond?’-app weet je meteen of het ingrediënt erin zit of niet. Je hoeft niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt eten.

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

LONGWIJZER magazine