Verhalen medicijntekort - update

17 juli 2024 - Longfonds heeft sinds april 2024 al honderden meldingen gekregen van mensen met een longziekte die gaan over het tekort aan Salbutamol aerosol en andere inhalatiemedicijnen. De verhalen zijn schrijnend en het tekort heeft op verschillende manieren grote invloed op hun (kwaliteit van) leven.

We delen hier een aantal verhalen (opgetekend in mei en juni 2024).

Y

'Een visje op het droge'

Yvonne (71) heeft een ernstige vorm van astma en dagelijks Ventolin nodig voor haar benauwdheid. Dit medicijn was het afgelopen half jaar voor haar niet beschikbaar. ‘Leven zonder Ventolin is echt afschuwelijk. Ik voel me dan hondsvermoeid en lamlendig, net een visje op het droge.’ Yvonne is blij dat ze eindelijk weer kan beschikken over haar vertrouwde puffer maar is als de dood dat het weer misgaat. ‘Hopelijk kan ik het volgende maand weer gewoon bestellen.’ Lees haar hele verhaal.

Sonja en Dean

'Laat Dean gewoon kind zijn'

Dean (10) uit Valkenswaard heeft sinds zijn vijfde astma-aanvallen. In totaal is hij daarvoor zes keer opgenomen in het ziekenhuis. Het enige medicijn dat bij een ernstige aanval goed werkt, is Salbutamol Mylan. Deze is nu niet verkrijgbaar. Zijn moeder Sonja: 'Als ik straks door de medicatie heen ben, heb ik echt een groot probleem. Dan moeten we direct door naar het ziekenhuis.' Lees het hele verhaal. 

Jeanette medicijntekort

Benauwdheid, onzekerheid en stress

Jeanette (56) heeft COPD. Door het medicijntekort moest zij overstappen op een alternatief medicijn. ‘Ik werd hier heel benauwd van, kreeg geen lucht meer.’ Het medicijntekort bezorgt Jeanette letterlijk paniekaanvallen. Lees het hele verhaal.

Ineke medicatietekort

'Zonder lucht heb ik een groot probleem'

Ineke Grootemaat (69 jaar) uit Venray heeft astma. Zij gebruikt hiervoor de vernevelvloeistof Budesonide in combinatie met de luchtwegverwijder Combivent. Budesonide is in heel Nederland momenteel niet verkrijgbaar. 'Ik ben bang dat, doordat ik nu niet de juiste medicatie kan gebruiken, ik weer in het ziekenhuis beland.’ Lees het hele verhaal.