Spreekuur: rustiger ademhalen
Logopedist Iris de Kock (28) houdt van zingen en weet veel over ademhaling en stem. Ze combineert deze dingen in haar werk op de KNO-afdeling van het OLVG in Amsterdam. Ze beantwoordt twee vragen over rustiger ademhalen.

Mijn ademhaling is soms te snel, te hoog of te onregelmatig door mijn longziekte. Wat kan ik hier aan doen?
‘Veel mensen ademen – zonder dat ze het doorhebben – door hun mond. Dat kan de ademklachten erger maken, ook het hoesten. Mijn beste tip? Maak de neus vrij met een neusdouche. Vul deze met lauwwarm water, een theelepeltje zout en spoel de neus schoon. Zo kun je beter door je neus ademen. Ademen door de neus is als een filtertje voor de longen. Het zorgt dat de lucht schoner, maar ook warmer en vochtiger in de longen komt.
Wat ook helpt tegen een te hoge, onregelmatige en snelle ademhaling is ademen door één neusgat. Hierdoor gaat de ademhaling vanzelf langzamer. Leg een vinger onder de neus of adem met uw vinger in één neusgat. Doe dit vijf minuten. Het doel is de ademhaling minder ‘groot’ te maken, waardoor het lichaam ontspant en de ademhaling trager gaat.
Heel veel hoesten irriteert de keel. Hoest slijm altijd goed op. Maar soms wordt schrapen en kuchen een gewoonte en ga je steeds meer hoesten. Probeer dan eens de hoestprikkel vijf seconden uit te stellen. Hoest daarna één keer bewust of zoek afleiding. Een slokje water drinken kan ook helpen. Meestal hoef je hierdoor uiteindelijk minder vaak te hoesten.’
Wat kan ik zelf nog meer doen om mijn ademhaling rustiger te maken en minder te hoesten?
‘Je verwacht het misschien niet, maar rekoefeningen voor de nek kunnen ook verlichting geven bij adem- en hoestklachten. Normaal gesproken zijn de spieren in de nek en borst redelijk ontspannen. Wie hoog ademt, maakt de hulpademhalingsspieren actief. Daardoor ontstaat extra spanning in de keel. Dat kan voelen als een brok of prop in de keel.
Een logopedist kan helpen om de spieren los te maken door een stemmassage, een massage in het keelgebied. Maar je kunt dus ook zelf wat doen door simpelweg de nek te rekken. Draai het hoofd van links naar rechts. En rol de schouders naar achteren. Hoe minder spanning in de keel, hoe meer ontspanning in het lichaam, hoe lager de ademhaling.’
Volg Iris op Instagram voor meer praktische tips en filmpjes.
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Dit artikel is verschenen in LONGWIJZER 2, 2025