Spreekuur Saskia Fagnotti

Levenstestament

Saskia Fagnotti is nalatenschapscoach en relatiemanager bij Longfonds. Ze begeleidt mensen bij alles wat te maken heeft met erven en nalaten. Ze vertelt wat een levenstestament is en waarom het aan te raden is dit op te laten maken. 

Saskia Fagnotti

Wat is een levenstestament?

‘Een levenstestament is een akte die de notaris opstelt en die geldt tot aan je overlijden. Hierin leg je vast wie opkomt voor uw belangen als je dat zelf niet meer kunt. Dat gaat vooral over zaken die te maken hebben met geld. Daarnaast kunnen er persoonlijke en medische zaken in staan. Je kunt bijvoorbeeld iemand benoemen – dat heet een ‘gevolmachtigde’ – die in jouw naam je bankzaken mag regelen. Naast bankzaken mag deze persoon bijvoorbeeld ook verzekeringen veranderen of opzeggen, een woning verkopen of bijvoorbeeld een huurovereenkomst opzeggen. 

In jouw levenstestament kan je ook laten weten wat er met persoonlijke spullen moet gebeuren, bijvoorbeeld als je kleiner gaat wonen. En als je graag elke week naar de kerk gaat, kan je ook dat erin zetten. De gevolmachtigde moet er dan voor zorgen dat je dat, binnen wat kan, kunt blijven doen.  

Tot slot kunnen er medische zaken in een levenstestament staan. Als je het zelf niet meer kunt, kan de medisch gevolmachtigde dan namens jou praten met de artsen die jou behandelen. Heb je speciale medische wensen, bijvoorbeeld wel of niet reanimeren? Laat deze dan bij de huisarts opschrijven in je medisch dossier. Deze wensen hoeven niet in het levenstestament te staan. Je kunt immers ook nog van gedachten veranderen. En artsen volgen altijd eerst het medisch dossier.’ 

Waarom zou ik een levenstestament laten opmaken?

‘Dan weet je dat als er onverwacht iets gebeurt, de zaken worden geregeld zoals je het wilt. En dat de persoon die je hebt gekozen het voor je regelt. Dat geeft rust.  

Benoem iemand die je vertrouwt. Echtparen kiezen vaak elkaar als gevolmachtigde. Meestal benoemen ze nog een tweede persoon voor het geval één van de partners overlijdt. Misschien wil of kan je geen familie of bekende vragen voor deze rol, bijvoorbeeld omdat je hier niemand mee wilt lastigvallen. Dan kan je ook een professionele gevolmachtigde inschakelen. Daarnaast kies je dan een toezichthouder. Deze persoon controleert elk jaar of de gevolmachtigde het precies zo doet als in jouw levenstestament staat.’

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Dit is een artikel uit LONGWIJZER 2, 2024. 

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 120.000 mensen gingen je voor!

E-nose