Help mee Gratis magazine
Liselotte de Witte, projectleider collecte Via de iDEAL QR-code doneert u makkelijk, veilig en snel

De iDEAL QR-code: veelgestelde vragen en antwoorden

Op steeds meer plaatsen kun je betalen door middel van het scannen van een iDEAL QR-code. Nu is het ook mogelijk om bij de collectant te doneren via een iDEAL QR-code. Makkelijk, snel en veilig! Het enige dat je nodig hebt is een iDEAL QR-code en de mobiel-bankieren-app, Tikkie-app, camera of QR-scanner op de smartphone. Hoe werkt het precies?

We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Hoe herken ik een iDEAL QR-code?

Een officiële iDEAL QR-code is herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden van de code. Kijk voor meer informatie over de iDEAL QR-code op de website van iDEAL.

Hoe kan ik doneren via de iDEAL QR?

Doneren met iDEAL QR gaat in een paar simpele stappen:

  1. Scan de QR-code met de camera, Tikkie-app, QR-scanner of de bankieren-app van de mobiele telefoon*
  2. Als de iDEAL QR-code succesvol is gescand, volg dan de stappen in beeld
  3. Het voorgestelde donatiebedrag kan worden aangepast
  4. Het gedoneerde bedrag staat direct op de rekening van het Longfonds
     

* Het kan zijn dat uw bank de iDEAL QR nog niet herkent. Gebruik dan de gratis iDEAL-app. Deze kunt u dowloaden in de appstore.

Is doneren via een iDEAL QR-code wel veilig?

Ja. Officiële iDEAL QR-codes kunnen alleen worden aangemaakt door organisaties die een iDEAL-contract hebben afgesloten bij een bank of een betaaldienstverlener. Hierdoor is het betalen via een iDEAL QR-code net zo veilig als een reguliere iDEAL-betaling. Betaalvereniging Nederland is als partner betrokken bij de inzet van de iDEAL QR-code bij collectes. Kijk voor meer informatie op de website van iDEAL

Is een gift nog steeds anoniem?

Ja, volledig anoniem én eenmalig. Een gever wordt dus niet nagebeld en zit nergens aan vast.

Hoe weet ik dat ik niet word gehackt?

Alleen fondsen die een iDEAL-contract hebben afgesloten bij een bank of een betaaldienstverlener kunnen gebruik maken van een iDEAL QR-code op de collectebus. Tips over veilig doneren aan de deur kunt u vinden op www.collecteren.nl.

Kunnen we per iDEAL QR-code zien wie wat heeft opgehaald tijdens de collecte?

Ja, dat kan! Iedere QR-code is gelinkt aan het nummer op het legitimatiebewijs. Na de collecteweek wordt op deze pagina zichtbaar wat de opbrengst is voor de verschillende legitimatiebewijsnummers.

Wat krijgt een gever te zien als hij geld doneert via iDEAL QR?

Op de rekening van de gever komt er te staan: "Longfonds".

Waar gaat de donatie naartoe?

Het geld wordt via de bank overgeboekt naar de rekening van het Longfonds.

Kan ik zelf het bedrag bepalen?

Ja, de gever kan zelf een bedrag invoeren op het scherm van de mobiele telefoon. De minimale gift is 1 euro.

Is een iDEAL QR-code onbeperkt te scannen?

Een QR-code voor een gift aan het Longfonds kan meerdere keren worden gescand.

Werkt iDEAL QR voor alle banken die ook iDEAL aanbieden?

Ja, u kunt met iDEAL QR betalen bij alle aan iDEAL deelnemende banken. Als een bank geen mobiel-bankieren-app heeft, dan kan de betaling worden afgerond in de mobiele betaalpagina’s van de bank. Het scannen van de iDEAL QR-code kan alleen met de iDEAL-app of de mobiel-bankieren-app van Knab, ING en Rabobank, ABN AMRO, ASN Bank, Regiobank en SNS Bank. De verwachting is dat de andere banken het op korte termijn ook mogelijk gaan maken om met hun app een iDEAL QR-code te scannen. Kijk op de website van iDEAL voor de actuele informatie. 

Waarin verschilt iDEAL QR van andere QR-functies die sommige banken aanbieden?

Sommige banken zoals ING, SNS, ASN Bank, Regio Bank en bunq gebruiken ook QR-codes voor andere toepassingen. Eén van die toepassingen bij deze banken is het overnemen van een iDEAL-betaling op een laptop of desktop naar een smartphone of tablet. In de iDEAL-betaalomgeving van de bank wordt dan een QR-code getoond die met de app van dezelfde bank kan worden gescand. Vervolgens kan de betaling binnen de mobiel-bankieren-app van de bank worden goedgekeurd en afgerond. De iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden van de QR-code, kan alleen worden gebruikt voor een iDEAL-betaling.

Werkt iedere iDEAL QR-codebetaling hetzelfde?

Na het scannen van een iDEAL QR-code volgt altijd een iDEAL-betaling zoals u gewend bent, via de app van de eigen bank. Het enige verschil is dat u het bedrag in de iDEAL-app kunt wijzigen. Wanneer u dus een donatie aan het Longfonds wilt doen met iDEAL QR dan kan de gever, na het scannen van de code, zelf bepalen hoeveel geld hij naar het Longfonds overmaakt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212