De PIAMA-studie

In de PIAMA-studie volgen onderzoekers, onder leiding van hoogleraar kinderlongziekten aan het UMCG Gerard Koppelman, kinderen vanaf hun geboorte in 1997 tot in hun volwassen leven. Ze willen weten hoe astma ontstaat, op welke leeftijd kinderen het meest vatbaar zijn voor de ziekte en welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van COPD. Dit onderzoek is uniek want geen ander onderzoek in Nederland verzamelt zoveel informatie over wat van invloed is op de longontwikkeling.

Gerard Koppelman

Lopende- en afgeronde onderzoeken in de PIAMA-studie

PIAMA staat voor Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie. Longfonds steunt de PIAMA-studie al vanaf de beginjaren. Hieronder lees je meer over de huidige- en de inmiddels afgeronde onderzoeken.

  • Lucht voor later

    Meer lucht voor later

    Om te leren hoe COPD ontstaat, wil Gerard Koppelman begrijpen hoe de longen groeien van de kinderjaren tot iemand volwassen is. En ook waarom dat bij sommige kinderen minder goed gaat. Want bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren. Longfonds steunt sinds 2021 dit onderdeel van de PIAMA-studie.

    Lees meer
  • Kindje met inhalator

    Wanneer krijgt een kind astma?

    Tussen 2015 en 2020 gingen de PIAMA-onderzoekers achterhalen hoe de longen groeien, welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van longziekten en op welke leeftijd de longen extra vatbaar zijn voor die factoren. Door dit onderzoek is meer bekend geworden over het ontstaan van astma.

    Lees meer
  • Hand kind lucht

    Schonere lucht = gezondere longen

    Luchtvervuiling en sigarettenrook zijn factoren die de longgroei van kinderen remmen. Dat is al langer bekend. Maar maakt het ook uit op welke leeftijd kinderen hiermee te maken hebben? Dat zochten de PIAMA-onderzoekers tussen 2015 en 2020 uit.

    Lees meer

Start van het onderzoek

Het onderzoek dat in 1996 startte onder 4.000 baby’s had toen nog twee doelen: uitzoeken of huisstofmijt-werende matrashoezen kunnen helpen tegen astma, en helder krijgen hoe vaak allergie en astma in Nederland voorkomen.

Het gebruik van de huisstofmijt-werende matrashoezen bleek geen effect te hebben op het voorkomen van astma, maar al de verzamelde data bleken een fantastische bron van informatie.

Daarom zijn de kinderen opnieuw uitgenodigd voor een onderzoek en is een grote, goed bestudeerde patiëntengroep ontstaan die tot veel inzichten heeft geleid:

  1. Luchtverontreiniging geeft een hoog risico op astma
  2. Kinderen in gebieden met hoge luchtverontreiniging hebben minder goede longfunctie
  3. Er is een sterke erfelijke aanleg voor astma
  4. Door het onderzoek van neuscellen is allergie en astma vast te stellen
Infographic PIAMA-studie

PIAMA-studie door de jaren heen

In 1996 werden 4.000 kinderen, al tijdens hun moeder's zwangerschap, opgenomen in het onderzoek. Vanaf hun geboorte worden zij regelmatig onderzocht, bijvoorbeeld met vragenlijsten en medische onderzoeken. Ondertussen zijn de baby's uit de jaren 90 twintigers. Bijna 3.000 van hen doen nog steeds aan het onderzoek mee. Het onderzoek leverde interessante resultaten op.

Klik hier voor een grotere afbeelding

Uniek onderzoek

‘Er zijn in de wereld maar een paar onderzoeken die kinderen volgden van vóór de geboorte, tot ze volwassen zijn. De PIAMA-studie is er daar één van' zegt Gerard Koppelman. Aan de PIAMA-studie werken verschillende onderzoeksinstellingen mee, waaronder het UMCG, het UMCU, de Universiteit Utrecht en het RIVM. Van de kinderen in de PIAMA-studie zijn al meer dan twintig jaar gegevens verzameld. In maart 2022 kreeg Gerard Koppelman een hoge wetenschapsbeurs voor astma-onderzoek.

Kies voor gezonde lucht

Elke 4 seconde haal je adem, 20.000 keer per dag. De lucht in jouw buurt is ongezonder dan jij denkt. Kies voor gezonde lucht voor jouw longen.

Doneer nu
Hardloper op brug