Word jij beoordelaar wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen?

Ben jij geïnteresseerd in onderzoek naar (het voorkomen van) longziekten én wil jij graag meehelpen bij de beoordeling van subsidieaanvragen voor wetenschappelijke onderzoeken die Longfonds ontvangt? Aarzel dan niet en meld je aan als beoordelaar wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen.

Mensen met tablet

Achtergrond

Bij Longfonds hebben we een speciale functie voor LED-vrijwilligers (Longfonds ErvaringsDeskundigen), namelijk het beoordelen van subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat hierbij níet om het meedoen aan onderzoeken als proefpersoon.

Door mensen met een longziekte samen met onderzoekers te laten beoordelen, sluit onderzoek goed aan bij de wensen en behoeften van mensen met een longziekte. Dat heet patiëntparticipatie. De beoordeling wordt gebruikt in de afweging welk onderzoek wel en welk onderzoek niet te financieren.

Wat ga je doen

Met een klein groepje beoordelaars ga je subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, die Longfonds ontvangt, beoordelen. Jullie beoordelen zo’n aanvraag op relevantie vanuit patiëntperspectief. Je leest de aanvraag/aanvragen en geeft jouw eigen oordeel met behulp van een formulier. Vervolgens  kom je als groepje online bij elkaar waarbij het de bedoeling is dat het groepje tot een gezamenlijke beoordeling per onderzoeksvoorstel komt.

Hoeveel tijd kost het

In principe zet Longfonds enkele onderzoeksoproepen per jaar uit. Je neemt dus enkele keren per jaar deel aan een beoordelingsronde. In zo’n periode van een aantal weken ben je gemiddeld enkele uren per week bezig, afhankelijk van het aantal aanvragen en het aantal vrijwilligers.

Wat breng je mee

Je hebt een longziekte, of je bent naaste van iemand met een longziekte. Je bent ervaringsdeskundig, dat wil zeggen dat je je ervan bewust bent dat geen enkele persoon met een longziekte exact dezelfde ervaringen heeft. Je kunt ziekte-overstijgend denken en communiceren.

Wat is verder van belang

  • Je brengt op een constructieve manier jouw ervaringskennis én die van anderen in (collectieve ervaringskennis)
  • Je kunt goed samenwerken en staat open voor de mening van anderen
  • Je hebt tijd om gedurende de beoordeelrondes met je groepje aan de slag te gaan
  • Je organiseert als groepje zelfstandig (dus zonder tussenkomst van Longfonds) dat jullie online samenkomen voor de verschillende besprekingen
  • De teksten die je beoordeelt zijn in het Nederlands. Soms is het nodig dat iemand in het groepje de onderliggende Engelse wetenschappelijke tekst kan lezen (Engels spreken niet nodig)
  • Je wordt algemeen LED-vrijwilliger bij Longfonds
  • Je volgt eerst een (gratis) training
  • Je bent digitaal vaardig

Wat staat er tegenover?

Het gaat om een vrijwilligersfunctie, uiteraard worden onkosten altijd vergoed.
Je kunt relevante trainingen volgen en het biedt je de mogelijkheid om goed op de hoogte te zijn van relevante ontwikkelingen voor jouw ziekte.

Interesse of eerst meer weten?

Stuur een mailtje aan Lara Laurens, projectleider patiëntparticipatie, via laralaurens@longfonds.nl.

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab