Doneer nu Gratis magazine

Weten of je allergisch astma hebt? Een simpel neusborsteltje biedt uitkomst

Het is een stuk eenvoudiger geworden om de diagnose allergisch astma en hooikoorts bij jongeren te kunnen stellen. Dat blijkt uit onderzoek van longarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de PIAMA-studie en is gefinancierd door het Longfonds.

Neusborsteltje

Met een neusborsteltje haalden onderzoekers cellen uit de neus van in totaal 455 zestienjarigen. De onderzoekers vergeleken het DNA – het erfelijke materiaal – van de neuscellen van kinderen mét allergisch astma en hooikoorts, met de neuscellen van niet-allergische kinderen. Daaruit bleek dat er een directe link te leggen is tussen de omgeving, celverandering en allergie. ‘Er zijn duidelijke verschillen te zien tussen de neuscellen van jongeren mét astma en anderen. Deze verschillen zijn zo sterk dat we hiermee de diagnose hooikoorts en astma kunnen stellen’, zegt Gerard Koppelman.

PIAMA-studie

In dit onderzoek worden kinderen uit heel Nederland al vanaf jonge leeftijd gevolgd. Koppelman: ‘We weten van alles van deze kinderen: of ze bijvoorbeeld opgroeien met rokende ouders, huisdieren of luchtverontreiniging in de omgeving. Dankzij dit onderzoek zijn al eerder relaties gevonden tussen astma, roken van de moeder en luchtverontreiniging.’

Opgroeien met huisdieren

‘We weten dat celverandering veroorzaakt wordt door veroudering, maar ook door allerlei omgevingsfactoren. Kinderen die opgroeien met huisdieren lijken bijvoorbeeld beschermd te zijn tegen het krijgen van astma’, legt Koppelman uit. ‘In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat er een directe link is tussen kinderen die opgroeien met huisdieren, celverandering en allergie.’

Volgende stap: onderzoek bij jonge kinderen

’Nu we het verband tussen astma en celverandering hebben vastgesteld bij zestienjarigen, is de volgende stap dit onderzoek ook uit te voeren bij kinderen van twee tot vier jaar. Van een tweejarig kind dat vaak verkouden is en piepend ademhaalt, is het moeilijk vast te stellen of er sprake is van allergisch astma of niet.’ Wanneer dit verband ook bij deze groep wordt aangetoond, is het eenvoudiger om astma vast te stellen bij jonge kinderen – iets wat nu nog erg moeilijk is – en kan de ziekte beter worden voorkomen.

Meer weten over dit onderzoek? Kijk op de website van het UMCG

Longpunt Assen

Tijdens het Longpunt ‘Erfelijke oorzaken van astma; op weg naar een gerichte behandeling’ op 16 maart in Assen, spreekt Gerard Koppelman over dit onderzoek.

Meer informatie
Reacties (2)

@HEINS, wat heftig om te lezen, Yvo. Dank je wel voor het delen van jouw verhaal.

Mijn reactie op het volgen van kinderen.

Zelf ben ik nu 67; Longpatiënt astmatische bronchitis; Allergisch voor zo’n beetje alles wat er in de lucht zwerft van huisstof mijt tot allerlei stuifmeel het hele jaar door.last van eczeem enz.
Mijn jongste zoon is van 19 september 1985
Daar hebben we heel wat mee te stellen gehad.
De 10e dag na zijn geboorte had hij al eczeem in zijn linker elleboog tot op het bot.
De verpleegkundige kreeg van het Emma kinderziekenhuis het advies er zinkzalf op te smeren. Dit werkte goed .
hij had een slechte zuigreflex dus viel hij af.
Hij heeft 6 weken lang liggen huilen ; de huisarts die meestal in het weekend kwam constateerde heftige buikactiviteit met koorts.
Dit moest vanzelf overgaan
Na 6 weken op het consultatiebureau constateerde de arts een liesbreuk. Dat moest geopereerd worden dat kon pas als zijn verkoudheid over was , maar gezien onze toestand , 6 weken niet goed geslapen besloten ze de jongen toch maar vast te houden in het ziekenhuis. Na tien dagen zou hij geopereerd worden
Bij aankomstna tien dagen bleek hij weer verkouden te zijn omdat hij samen met een ander kind lag dat verkouden lag te snotteren. Hoe verzin je het..
Liesoperatie is gelukt Hij kon weer een volkomen man worden.
Hij heeft een jaar lang gesnotterd en geronkt. Een kindje vroeg mama wat is dat voor machine / Het bleek ons kind te zijn dat lag te ronken bij een poppenkastvoorstelling.
Niets hielp De huisarts zag er niets in.
Ten einde raad naar en klassiek homeopaat gegaan. Hij gaf hem een pilletje onder zijn tong.
As ik het goed heb iets van licopodium.
Na een paar weken had hij ineens de kracht om op handen en knieën te kruipen. Dus na een jaar verkoudheid kreeg hij pas de kracht.

Oké hij is altijd een zorgenkind gebleven met epilepsie en overgevoeligheid voor geluid en vertraagde motorische ontwikkeling.
Maar hij is nooit meer verkouden geweest en heeft ooit meer iets van een griep aanval gehad.
Nu is hij 34 en is onderzocht op sensorische prikkel integratie.
Hij heeft een “kabbelende “achtergrond nodig met afwisselend activiteit en rust.

Ik ben blij dat ik toen naar de homeopaat gegaan ben en ik vind dat deze wijze van denken nog steeds wordt onderschat.
Hoe jonger het kind is dat wordt gediagnosticeerd door een klassiek homeopaat hoe beter.
Frans Kusse kan bij mij geen kwaad meer doen.

Zo jong als Alex was , werd al het goede middel gevonden voor mijn zoon.

Het zal tijd worden in een periode als deze dat daar ook meer aandacht aan wordt gegeven.
En dan vooral bij jonge kinderen.

Hoe meer het kind meemaakt hoe lastiger het wordt voor de homeopaat om de juiste diagnose te stellen. Aangezien de kwaal ook vaak een product van de omgeving is.

Ivo Heins


Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.