Weten of je allergisch astma hebt? Een simpel neusborsteltje biedt uitkomst

Het is een stuk eenvoudiger geworden om de diagnose allergisch astma en hooikoorts bij jongeren te kunnen stellen. Dat blijkt uit onderzoek van longarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de PIAMA-studie en is gefinancierd door Longfonds.

longarts Gerard Koppelman

Neusborsteltje

Met een neusborsteltje haalden onderzoekers cellen uit de neus van in totaal 455 zestienjarigen. De onderzoekers vergeleken het DNA – het erfelijke materiaal – van de neuscellen van kinderen mét allergisch astma en hooikoorts, met de neuscellen van niet-allergische kinderen. Daaruit bleek dat er een directe link te leggen is tussen de omgeving, celverandering en allergie. ‘Er zijn duidelijke verschillen te zien tussen de neuscellen van jongeren mét astma en anderen. Deze verschillen zijn zo sterk dat we hiermee de diagnose hooikoorts en astma kunnen stellen’, zegt Gerard Koppelman.

PIAMA-studie

In dit onderzoek worden kinderen uit heel Nederland al vanaf jonge leeftijd gevolgd. Koppelman: ‘We weten van alles van deze kinderen: of ze bijvoorbeeld opgroeien met rokende ouders, huisdieren of luchtverontreiniging in de omgeving. Dankzij dit onderzoek zijn al eerder relaties gevonden tussen astma, roken van de moeder en luchtverontreiniging.’

Opgroeien met huisdieren

‘We weten dat celverandering veroorzaakt wordt door veroudering, maar ook door allerlei omgevingsfactoren. Kinderen die opgroeien met huisdieren lijken bijvoorbeeld beschermd te zijn tegen het krijgen van astma’, legt Koppelman uit. ‘In dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat er een directe link is tussen kinderen die opgroeien met huisdieren, celverandering en allergie.’

Volgende stap: onderzoek bij jonge kinderen

’Nu we het verband tussen astma en celverandering hebben vastgesteld bij zestienjarigen, is de volgende stap dit onderzoek ook uit te voeren bij kinderen van twee tot vier jaar. Van een tweejarig kind dat vaak verkouden is en piepend ademhaalt, is het moeilijk vast te stellen of er sprake is van allergisch astma of niet.’ Wanneer dit verband ook bij deze groep wordt aangetoond, is het eenvoudiger om astma vast te stellen bij jonge kinderen – iets wat nu nog erg moeilijk is – en kan de ziekte beter worden voorkomen.

Meer weten over dit onderzoek? Kijk op de website van het UMCG.