Vitamine D kan longaanvallen verminderen

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort. Veel mensen hebben namelijk te weining vitamine D in de winter omdat de zon dan nauwelijks schijnt. Zonlicht wordt in het lichaam omgezet in vitamine D.

Vitamine D

In de winter heeft zo’n 40 procent van alle vijftigplussers een vitamine D tekort. Dit komt omdat we vitamine D vooral krijgen van de zon en die schijnt nou eenmaal minder fel in de winter. Een tekort is dan makkelijk op te lopen want er zit niet zoveel vitamine D in onze voeding. Het zit van nature alleen in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook zit er een klein beetje in eieren en vlees, maar een stuk minder dan in vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan margarines. Toch is het in de winter moeilijk om genoeg binnen te krijgen door het gebrek aan zon. Zeker als je je boterhammen niet elke dag heel dik met margarine insmeert.

Minder ernstige longaanvallen

Uit verschillende onderzoeken van onder meer de Queen Mary Universiteit in Londen en de Amsterdamse VU Universiteit blijkt dat als vitamine D tekorten worden aangevuld, longaanvallen minder vaak voorkomen bij mensen met Astma of COPD. Ook verlopen de longaanvallen dan minder ernstig. Overleg met je huis- of longarts of het goed is om extra vitamine D te slikken. De arts kan ook een meting van vitamine D in je bloed laten doen.

Tekorten aanvullen

Uit de onderzoeken is gebleken dat vitamine D tabletten innemen alleen zin heeft als je een tekort hebt aan vitamine D. Als je dus niet genoeg binnenkrijgt van de zon of via je eten. De gedachte ‘hoe meer vitamine D hoe beter, klopt dus niet. Als je echter zorgt dat je een gezonde vitamine D spiegel hebt in je bloed, en je had eerder een tekort, dan zul je waarschijnlijk merken dat je minder vaak een longaanval krijgt en als je er een krijgt, verloopt deze wellicht wat minder heftig.

Wat kun je nog meer doen?

Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je vitamine D op een natuurlijke manier op peil te houden. Ga bijvoorbeeld lekker buiten wandelen. Beweging is sowieso goed en zo krijgt je door dat beetje zonneschijn die er in de winter is, toch nog wat extra vitamine D in je lichaam. Vette Vis is behalve goed voor je vitamine D ook goed voor hart en bloedvaten door de aanwezige Omega 3. Maar ook al doe je nog zo je best, toch kunnen er tekorten ontstaan. Misschien merk je daar niet zo veel van, maar er zijn ook specifieke verschijnselen die kunnen wijzen op een (ernstig) tekort; lusteloosheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, spierpijn, angstaanvallen, hyperventilatie, krampen en spiertrillingen. Heb je last van een of meer van deze verschijnselen en/of je hebt ernstiger worden longaanvallen, dan is dat reden te meer om aan je arts om een vitamine D meting te vragen. Is er een tekort, vraag de arts dan of hij/zij in elk geval voor de winter een vitamine D tablet aanraadt en zo ja, welke dosering dan het beste is. Vitamine D supplementen zijn vrij verkrijgbaar in vrijwel elke drogisterij en apotheek.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose