Vervangend medicijn verneveloplossingen door tekorten

Vanwege een tekort is een aantal *verneveloplossingen, waaronder Salbutamol, momenteel niet leverbaar. Daarom kan het zijn dat je een ander medicijn meekrijgt aan de balie van de apotheek.

Medicijnen, bijwerkingen de baas

Er is een melding gemaakt van het tekort aan verneveloplossingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie heeft hiernaar gekeken en toestemming gegeven om een ander medicijn voor te schrijven. Om dit geneesmiddeltekort op te kunnen vangen, mogen ook medicijnen uit het buitenland worden aangekocht. Dit moet altijd gaan om een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm.

Wat betekent dit voor mensen met een longziekte die dit geneesmiddel gebruiken in hun vernevelapparaat? Als je een vernevelaar gebruikt met één van deze specifieke merken van het geneesmiddel, kan het zijn dat je door dit besluit een ander merk van dit geneesmiddel meekrijgt. Je arts of apotheker is hierbij verantwoordelijk voor duidelijke informatie over dit besluit. Stel vooral vragen: bijvoorbeeld wat dit voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen.

Deze wisseling is wettelijk toegestaan: lees het volledige besluit van de inspectie.

Loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van je longmedicatie? Meld dit dan bij het Meldpunt van Longfonds.

* Het gaat om de verneveloplossingen: Ipratropiumbromide/Salbutamol Cipla 0,5/2,5 mg per 2,5 ml, verneveloplossing (RVG 114132), Steri-Neb 0,5 mg / 2,5 mg per 2,5 ml, verneveloplossing (RVG 33224), Ipratropiumbromide/Salbutamol Sandoz 0,5 mg/2,5 mg per 2,5 ml Unit Dose, verneveloplossing (RVG 100362) en Combivent Unit Dose, verneveloplossing (RVG 20233),  IPRAXA Steri-Neb 500 microgram/2 ml, verneveloplossing (RVG 27816), Atrovent Unit Dose 500 microgram/2 ml, verneveloplossing (RVG 12869) en Atrovent Unit Dose 250 microgram/2 ml, verneveloplossing (RVG 16015)

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose