Verslag Longpunt Beverwijk

Toos verwelkomt iedereen met name Sandra de Graaf relatiemanager Longfonds; zij zal het een en ander vertellen over de geschiedenis en de nieuwe ontwikkeling van het Longfonds.

Longpunt Beverwijk 19-10-2022

Sandra de Graaf aan het woord

Het Longfonds is een Nederlands gezondheidsfonds en een patiënten-organisatie die informatie geeft over astma en COPD, en wetenschappelijk onderzoek subsidieert. Het werd opgericht in 1959 als Astmafonds en veranderde de naam in januari 2013 naar de huidige naam.

De activiteiten van het Longfonds zijn vooral gericht op het voorkomen, genezen en verbeteren van het leven van mensen met een chronische longziekte. Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol, daardoor begrijpt men steeds beter hoe Astma en COPD ontstaat en wat er aan gedaan kan worden om het te voorkomen. Onderzoeken die het longfonds steunt zijn onder andere naar de juiste behandeling bij ernstige astma, beschadigde longen repareren, longziekten vroeg opsporen, kinderen en longziekte. Zo kunnen er betere medicijnen en behandelmethoden worden ontwikkeld. Ook streeft het Longfonds naar een rookvrije generatie en een betere luchtkwaliteit.

 

Op www.youtube.nl onder het kopje longfonds kun je alles vinden wat te maken heeft met de longen, ook is er een Longforum voor alle mensen met een longziekte waarbij je van elkaar kunt leren, of ervaringen en tips uitwisselen (www.longforum.nl). Ook kan er mee worden gedaan aan een Webinar, meestal wordt hiervan een uitnodiging verstuurd via de mail en anders is dit ook te vinden op www.longfonds.nl

Na de uitleg over het Longfonds was er een gesprek met elkaar over welke invloed je zelf hebt tijdens een gesprek met je zorgverlener. Het is niet zo dat alleen de zorgverlener beslist over een behandeling of zorg die bij je past.

Het is de bedoeling dat zorgverlener en patiënt samen alle mogelijkheden bespreken en samen beslissingen maken. Uiteindelijk beslist de patiënt zelf of hij/zij wel of niet behandeld wil worden, de hulpverlener is verplicht om deze beslissing te respecteren.

Na een geslaagde middag bedankt Toos Sandra de Graaf voor haar bijdrage aan de longpunt bijeenkomst en aan eenieder die aanwezig was.
 

Bijgaand vindt u een klein beeldverslag van het longpunt in Beverwijk

Combifoto LPB 19-10-2022.jpg