Doneer nu Gratis magazine

Verruiming vergoeding fysiotherapie door lobby Longfonds

Goed nieuws voor een groep mensen met COPD voor wie fysiotherapie nu nog maar zeer beperkt vergoed wordt door de zorgverzekering. Door belangenbehartiging van het Longfonds komt daar per 2021 verandering in. Zorginstituut Nederland heeft namelijk een nieuw advies uitgebracht aan de minister voor Medische Zorg. Daarin staat dat mensen met COPD en een hoge ziektelast met een beperkt fysiek vermogen meer fysiotherapie vergoed moeten krijgen dan nu het geval is. 70 behandelingen in plaats van 27 in het startjaar en 52 in plaats van 3 in de vervolgjaren. De minister heeft deze aanbeveling overgenomen.

Het nieuwe advies is het resultaat van intensieve lobby van het Longfonds dat al jaren pleit voor een goede vergoeding van fysiotherapie voor mensen met COPD. Eerst heeft het Longfonds zich er met succes hard voor gemaakt dat mensen met COPD niet langer de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen. Dat is sinds 2019 het geval. Helaas stond daar, zonder aankondiging, wel een beperking van het aantal behandelingen tegenover. Het Longfonds was het daar niet mee eens. Een van de problemen als gevolg daarvan wordt nu, als het goed is, opgelost. Het Longfonds heeft namelijk gepleit voor een ruimhartigere vergoeding voor groepen mensen met COPD die de fysiotherapie hard nodig hebben. Voor deze groep is dat nu gelukt.

Aanvullende scholing

Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is positief maar maakt wel een voorbehoud: “Het is een goede zaak dat er voor een deel van de COPD patiënten meer fysiotherapie beschikbaar komt, maar die therapie moet dan wel gegeven worden door fysiotherapeuten die daarvoor aanvullende scholing hebben gevolgd en ruime ervaring hebben met het behandelen van mensen met COPD. Ook moeten alle mensen die de diagnose COPD krijgen, meteen vanaf de diagnose ondersteuning kunnen krijgen om verergering van de ziekte te voorkomen”.

Reacties (19)

@Monique thiel voor nu geldt deze vergoeding voor patiënten COPD die in groep B vallen, die in de afgelopen 12 maanden 1 longaanval zonder ziekenhuisopname hebben gehad én een hoge ziektelast ervaren. Dit geldt dus niet als je niet aan deze voorwaarden voldoet.

ik heb al 10 jaar lang COPD en net zo lang fysio therapie 2 maal per week .
hierdoor kan ik nog een beetje functioneren .
en heb ik de laatste jaren nog mijn werkzaamheden kunnen doen (wel aangepast )
dit jaar door de corona merk ik pas hoe hard ik het nodig heb .ik kon 3 maanden niet naar de fysio en ben nu helemaal terug gevallen in een conditie dip waar ik zeker 6 maanden mee bezig ben om hier weer boven op te komen als dit al gaat lukken

Ben zelf COPD-patiënt 3/4 gold. Vanaf 2015 ga ik twee keer per week naar de fysio. Onder goede begeleiding ben ik daarna erg opgeknapt en al een paar jaar stabiel. En dus overtuigd van de werking.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.