Verkoop van tabak in tankstations en supermarkten straks verleden tijd?

CDA en ChristenUnie komen vandaag met een motie om helemaal te stoppen met de verkoop van tabak in tankstations en supermarkten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat tankstations en supermarkten de verkoop van sigaretten het komende jaar afbouwen tot nul. “Een mooie stap richting een Rookvrije Generatie”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers: “Tabak is geen normaal product. Elk jaar overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat is onacceptabel.”

Rookvrije generatie

Uitstalverbod

Op dit moment is de branche nog druk bezig met de invoering van een uitstalverbod voor sigaretten. Zo moeten supermarkten per 1 juli tabakswaren uit het zicht houden van klanten. Het uitstalverbod voor kleinere verkooppunten dan supermarkten gaat in per 1 januari 2021.

Rookvrije Generatie

Met deze maatregelen zetten we goede stappen richting een Rookvrije Generatie. De verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten is echt niet meer van deze tijd, vinden Anne Kruik (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Dat Nederlanders nu nog op duizenden plekken tabak kunnen krijgen, is niet uit te leggen als we toe willen naar een rookvrije generatie.”

Longfonds sluit zich hier volledig bij aan. Want samen met KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting werken we er hard aan kinderen te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten en met goede voorbeelden om zich heen.