Help mee Gratis magazine

Verkoop van tabak in tankstations en supermarkten straks verleden tijd?

CDA en ChristenUnie komen vandaag met een motie om helemaal te stoppen met de verkoop van tabak in tankstations en supermarkten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat tankstations en supermarkten de verkoop van sigaretten het komende jaar afbouwen tot nul. “Een mooie stap richting een Rookvrije Generatie”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers: “Tabak is geen normaal product. Elk jaar overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat is onacceptabel.”

Uitstalverbod

Op dit moment is de branche nog druk bezig met de invoering van een uitstalverbod voor sigaretten. Zo moeten supermarkten per 1 juli tabakswaren uit het zicht houden van klanten. Het uitstalverbod voor kleinere verkooppunten dan supermarkten gaat in per 1 januari 2021.

Rookvrije Generatie

Met deze maatregelen zetten we goede stappen richting een Rookvrije Generatie. De verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten is echt niet meer van deze tijd, vinden Anne Kruik (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Dat Nederlanders nu nog op duizenden plekken tabak kunnen krijgen, is niet uit te leggen als we toe willen naar een rookvrije generatie.”

Het Longfonds sluit zich hier volledig bij aan. Want samen met KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting werken we er hard aan kinderen te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten en met goede voorbeelden om zich heen.  

Reacties (4)

De mensen die hun pensioen niet gebruiken of opmaken als gevolg van overlijden door roken, leveren meer op dan de besparingen op ziektekosten.

Ik heb COPD, maar vind het belachelijk hoe ver ze gaan met rookvrije omgeving.
Tot nu toe kon ik me overal in vinden. Maar om te zeggen ze moeten de sigaretten 10 X zo duur maken gaat behoorlijk ver. Er zijn nu eenmaal mensen die toch roken en blijven roken. Ze zijn nu eenmaal verslaafd. Meestal is dit de oudere generatie. Heel vroeger werd roken gepromoot op tv enzovoorts.Ik vind het erg voor hen die roken om zoveel geld te moeten betalen voor sigaretten.Er zijn al veel dingen gedaan op het gebied van rookvrije omgeving. Ergens moet het stoppen vind ik. Goed dat tabak en sigaretten niet meer zichtbaar mogen verkocht in supermarkten en op tankstations. Maar dat ze dalijk geen sigaretten of tabak meer mogen verkopen vind ik niet ok. Momenteel wordt alleen rekening gehouden met de niet rokende personen. Ik wilde toch graag mijn mening hierover delen. Al is deze ook anders dan menig ander met ook longziektes net als ik.

Volledig eens met de longarts De Kanter. En vooral zou het pakje sigaretten en de e-sigaret 10 keer zo duur moeten worden.
Het roken op straat moet ook aan banden gelegd worden.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.