Tips voor een rookvrije zomervakantie

De zomervakantie is begonnen! Speciaal voor volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar uitjes waar ze vrijuit kunnen ademen en rookvrij kunnen genieten, geven we leuke tips.

vrolijke kinderen

De meerderheid van de Nederlanders is voorstander van rookvrije locaties en ziet daarom ook speeltuinen, dierentuinen, buitenzwembaden, attractieparken, terrassen en stranden het liefst rookvrij. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Een wettelijk rookverbod voor omgevingen waar kinderen komen is er (met uitzondering van schoolterreinen) nog niet. Gelukkig zijn er een aantal organisaties die zèlf het initiatief hebben genomen om (deels) rookvrij te zijn. Wie er met kinderen rookvrij op uit wil, kan onder andere hier terecht.

Tips voor rookvrije uitjes

  • Groningen: DoeZoo Leens, Zeehondencentrum Pieterburen, Familiepark Nienoord
  • Friesland: Aqua Zoo Leeuwarden, Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe, Sanjes Safari, Aventoer, Klimdaris
  • Drenthe: Camping De Berenkuil, Speelpark Sprookjeshof, Attractiepark Drouwenerzand, Rijk der Kabouters, Wildlands Adventure Zoo Emmen
  • Overijssel: Attractiepark Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn, De Flierefluiter, Attractiepark De Waarbeek, Taman Indonesia
  • Gelderland: Dolfinarium Harderwijk, Natuurpark De Leemputten, Burgers’ Zoo, Apenheul, Amusementspark Tivoli
  • Flevoland: Walibi Holland, Almere Jungle, De Orchideeën Hoeve, Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen, Hanneke’s Pluktuin
  • Utrecht: Dierenpark Amersfoort, Ouwehands Dierenpark, Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Het Oude Strandhuis Henschotermeer, De Pannenkoekenbakker Maarsseveense Plassen
  • Noord-Holland: Artis, Ecomare, Speeltuin Linnaeushof, Dierentuin Animal Farm, Sprookjeswonderland
  • Zuid-Holland: Museon, Madurodam, Diergaarde Blijdorp, Sea Life Scheveningen, Rookvrij strand Noordwijk
  • Noord-Brabant: Efteling, Safaripark Beekse Bergen, Zooparc Overloon, BestZOO, BillyBird Park Hemelrijk
  • Zeeland: Het Kaslokaal, Beachclub Perry’s
  • Limburg: GaiaZOO, Toverland, Speelpark Klein Zwitserland, Klimtuin Fliegerhorst, Mind Mystery

Zien roken, doet roken

Rookvrije omgevingen dragen eraan bij dat kinderen niet in de verleiding worden gebracht om te roken, want: zien roken, doet roken. Ook helpen rookvrije plekken om dagelijks minder te roken én ze stimuleren om te stoppen met roken.

Kinderen extra gevoelig 

Wat veel mensen niet weten is dat meeroken (ook in de buitenlucht) voor kinderen schadelijker is dan voor volwassenen. De longen van kinderen en baby’s zijn extra gevoelig voor tabaksrook en dit kan ernstige ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en astma. Bijna driekwart van de jongeren tussen de 13 en de 17 jaar zegt het (heel) erg te vinden als ze sigarettenrook inademen van mensen die roken.

Maak het verschil

Om een rookvrije vakantie mogelijk te maken, is het natuurlijk wel belangrijk dat iedereen zich ook houdt aan die rookvrije plekken. Iedereen kan daarbij helpen! Zie je iemand die een rookvrije omgeving negeert? Spreek hem of haar dan vriendelijk aan. 64% van de rokers vindt dit prima en een eenvoudige benadering zoals: “Hallo, zou je hier alsjeblieft niet willen roken? Het is een rookvrije plek,” kan al een verschil maken. Hiermee help je niet alleen jezelf, maar ook omstanders. Een rookvrije vakantie vergroot het plezier en brengt een Rookvrije Generatie weer een stapje dichterbij.

Rookvrije Generatie

Longfonds, Hartstichting en KWF (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij) zijn samen initiatiefnemers van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie. Rookvrij opgroeien willen we vanzelfsprekend maken.