Help mee Gratis magazine

Peiling Longfonds: zorgen over uitgestelde longzorg

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de reguliere longzorg. 4 op de 10 mensen met een longziekte geeft aan op dit moment onvoldoende toegang tot die zorg te hebben. Met name fysiotherapie wordt gemist, maar ook afspraken met de longarts komen te vervallen. Dat blijkt uit een flitspeiling die het Longfonds heeft gehouden onder zijn achterban.

Blijft er voldoende medicatie?

Mensen met een longziekte voelen zich extra kwetsbaar voor het coronavirus. Meer dan de helft van de respondenten is bang besmet te raken met het coronavirus. Een meerderheid maakt zich bovendien zorgen of ze met hun kwetsbare longen een besmetting zullen overleven. 1 op de 3 mensen met een longziekte is ongerust over de blijvende beschikbaarheid van medicatie.

Uitgestelde zorg: een onbedoeld effect van corona

Een deel van de respondenten (22 procent) geeft aan dat afspraken door zorgverleners worden afgezegd. Met name afspraken met de fysiotherapeut en longartsen worden logischerwijs geannuleerd. Een deel (16 procent) zegt bang te zijn besmet te raken met het coronavirus en om die reden zelf afspraken af te zeggen.

“Corona heeft grote impact op mensen met een longziekte. Mensen zitten nu al weken thuis, vaak zonder zorg. We moeten oppassen dat dat op de langere termijn niet voor grotere gezondheidsproblemen zorgt. Daarom blijven we een vinger aan de pols houden”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Extra pijn door uitgestelde zorg

Marga de Jager heeft COPD. Omdat ze daarvoor veel prednison gebruikt, heeft ze last van artrose en daardoor pijn. “Alle afspraken die ik had staan in het ziekenhuis worden afgezegd of zeg ik zelf af. Ik had een afspraak met het pijnteam die ze wilden verzetten, maar ik heb gevraagd of het niet telefonisch kon. Het is al te vaak verzet, ik kan niet meer wachten. Dus is er een noodoplossing bedacht met morfinepleisters. Die helpen niet voldoende. Veel pijn hebben heeft weerslag op alles, zoals lopen en slapen. Het is waardeloos.”

Lees hier het hele verhaal van Marga.

Gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit

“Het is van belang dat deze mensen in beeld blijven. Een onbedoelde effect van corona zou kunnen zijn dat mensen die al een longziekte hebben er door uitgestelde zorg nog meer op achteruit gaan”, zegt Michael Rutgers. “Er lopen op dit moment gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit. Gelukkig zien zij ook de noodzaak om een inhaalslag te maken voor deze groep.”

Digitalisering

Ook de Longalliantie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose (NVALT) zijn betrokken bij de gesprekken. “Een van de gespreksonderwerpen is een verdere digitalisering van de zorg. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of digitale consulten een gedeelte van de reguliere zorg kunnen ondervangen.”

Van de 535 deelnemers aan de Longfonds-peiling geeft 41 procent aan de deur niet uit te komen vanwege corona. 1 op de 5 mensen zegt zich eenzaam te voelen. Rutgers: “Mensen met een longziekte zitten vaak al veel langer in vrijwillige quarantaine. Dat moeten we niet vergeten. We willen er als Longfonds voor al deze mensen zijn. Nu en in de toekomst. Want het is duidelijk dat we voorlopig nog niet van het coronavirus af zijn. Zeker niet de mensen met een longziekte.”

Steun onderzoek naar longherstel. Word collectant.

Collecteer online mee zodat we kunnen blijven investeren in belangrijk longonderzoek! Want dat is belangrijker dan ooit. Juist nu corona laat zien dat onze longen van levensbelang zijn.

Ja, ik word online collectant
Reacties (5)

@LINDA Wat ontzettend vervelend voor je. We horen nu signalen dat de reguliere zorg weer steeds meer wordt opgepakt. Hopelijk kun je snel weer terecht bij de longconsulente. Veel sterkte gewenst.

Ook bij mij zijn de afspraken afgezegd. Ik ga hard achteruit met mijn Copd. Mijn huisarts belt 2 x per week om te horen hoe het gaat. Ik heb de Longconsulente gebeld op advies van de huisarts, het eerste wat gezegd word is dat het een gekkenhuis is ivm de Corona, dat snap ik . Maar ben ik dan niet ziek????

@TONNY DE GRAAF, wat heftig om te lezen. Met een longaandoening behoor je tot de risicogroep en kunnen gevolgen van een besmetting met het coronavirus heftiger zijn. Ook kan dit gevolgen hebben voor jouw aandoeningen. Echter hangt het af van hoe jij je voelt. Als jij je goed en sterk voelt, kun je er natuurlijk gewoon op uitgaan. Belangrijk is wel dat je de richtlijnen van het RIVM opvolgt, zodat de kans zo klein mogelijk blijft.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.