Oproep: verhalen van luchtvluchtelingen

Longfonds is op zoek naar mensen met een longziekte die zijn verhuisd of zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. Meer specifiek komen we graag in contact met ouders die vanwege de gezondheid van hun kind zijn verhuisd of dat overwegen. We willen deze verhalen van luchtvluchtelingen verzamelen om voortdurend aandacht te blijven vragen voor het belang van gezonde lucht.

Kinderen houden handen vast

Luchtvluchteling: van scootmobiel naar dagelijks 15 kilometer lopen

De term ‘luchtvluchteling’ ontstond dik een jaar geleden. Toen bleek uit een peiling onder onze achterban dat minstens tientallen Nederlanders zijn gevlucht naar gezonde lucht. Meer dan 100 mensen zouden liever vandaag dan morgen verhuizen, maar hebben daar de (financiële) mogelijkheden niet voor. De berichtgeving hierover maakte een hoop los, we kregen de nodige reacties van mensen die zich in dit beeld herkennen.

Jos Wesdijk is een van die luchtvluchtelingen. Vijf jaar geleden verhuisde ze vanwege ernstige astma van Rotterdam naar Terschelling. 'Ik woonde vlakbij een snelweg en voelde de fijnstof rechtstreeks mijn longen in slaan. Ik zat destijds in een scootmobiel, kwam nauwelijks de deur uit. Binnen een jaar tijd op Terschelling gebruikte ik nog maar een vijfde van de medicijnen die ik in Rotterdam nodig had. Nu loop ik iedere dag 15 kilometer met mijn hond. Ik had nooit gerealiseerd dat die vieze lucht zo’n  invloed had op mijn gezondheid.'

Schone lucht is van levensbelang

Achter de cijfers schuilen verhalen van mensen die dagelijks worstelen met de gevolgen van luchtvervuiling. We vermoeden dat er veel meer Nederlandse luchtvluchtelingen zijn die nog niet bij ons bekend zijn. Terwijl schone lucht letterlijk van levensbelang is. Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijden minstens 11.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling.

Speciale oproep voor luchtvluchteling-kinderen

Uit onderzoek blijkt bovendien dat bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma het ontstaan van de ziekte gerelateerd is aan stikstofdioxide. Nederland is hierin triest koploper van Europa. De gevolgen van vieze lucht kunnen dus cruciaal zijn voor opgroeiende kinderen en hun ouders. Daarom roepen we speciaal luchtvluchteling-kinderen en hun ouders op hun verhaal met ons te delen.

Het kan en mag niet zo zijn dat mensen in Nederland moeten verhuizen vanwege ongezonde lucht. Of erger nog: het dolgraag zouden willen, maar de middelen niet hebben. Heb jij of heeft jouw kind een longziekte? Herken je je hierin? En vind je het – net als wij – belangrijk om dit onderwerp op de kaart te blijven zetten? Deel dan je verhaal via mijnverhaal@longfonds.nl. Laat ook je naam en telefoonnummer achter, zodat we eventueel contact met je kunnen opnemen.