Ook toekomstige generaties hebben recht op gezonde lucht

Samen met meer dan 25 maatschappelijke organisaties tekenden wij het ‘Manifest Toekomstige Generaties’, opgesteld door het Lab Toekomstige Generaties. Dit manifest is vandaag aangeboden aan Eerste en Tweede Kamerleden. Het manifest maakt zich sterk voor de belangen van toekomstige generaties in besluiten die nu gemaakt worden over een gezonde, schone en duurzame leefomgeving.

Aanbieding Manifest

Het manifest roept de overheid op:

  • Het mensenrecht op een gezonde, schone en duurzame leefomgeving voor huidige én toekomstige generaties te erkennen in de Grondwet.
  • Met een ‘Wet op het welzijn van toekomstige generaties’ ervoor te zorgen dat de belangen en het welzijn van toekomstige generaties zwaar worden meegewogen in regelgeving en beleid, vergunningverlening, monitoring en handhaving.
  • Een onafhankelijke belangenbehartiger in te stellen voor Toekomstige Generaties.

Keuzes van nu hebben consequenties

Alle kinderen, ook die nog moeten worden geboren, hebben het recht om op te groeien in een gezonde, schone en duurzame leefomgeving. De keuzes die wij vandaag maken, hebben gevolgen voor de mensen die na ons komen.

Daarom steunt Longfonds het manifest

Longfonds maakt zich hard voor een gezonde leefomgeving met gezonde lucht. Nu en in de toekomst. Gezonde lucht is essentieel voor onze longgezondheid. Het kan de ontwikkeling van longziekten voorkomen en klachten van mensen met een longziekte verminderen. Op dit moment heeft 20% van de kinderen met astma de ziekte gekregen door ongezonde lucht. En jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland voortijdig door luchtvervuiling. Dat moet veranderen. Wij vinden het belangrijk dat de generaties die na ons komen kunnen opgroeien en leven in een omgeving met gezonde lucht. We zien dat het nog niet vanzelfsprekend is dat we daarnaar op weg zijn. Daarom vinden wij het nodig dat het recht op een gezonde leefomgeving wordt verankerd in wet- en regelgeving, beleid en uitvoering.

Meer over het manifest

Wil je meer weten over het manifest of wil je het ook steunen. Dat kan! Kijk op:  https://labtoekomstigegeneraties.nl/manifest/.

 

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier