Nieuw onderzoek gaat van start

COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG, samen met andere wetenschappers, hoe de longen van kinderen groeien. ‘Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.’ Op die manier proberen zij een manier te vinden om COPD in de toekomst te voorkomen. Longfonds steunt dit onderzoek met de consortiumsubsidie van 750.000 euro.

Gerard Koppelman

Over de PIAMA-studie

Dit unieke onderzoek heet de PIAMA-studie. De onderzoekers volgen kinderen vanaf hun geboortejaar in 1997 tot in hun volwassen leven. Er is geen ander onderzoek in Nederland dat zo veel informatie verzamelt over wat van invloed is op de longontwikkeling van kinderen tot aan hun volwassenheid. Longfonds steunt de PIAMA-studie al vanaf de beginjaren.

Lees meer over dit onderzoek

Laat kinderen vrij ademen

Astma bij kinderen voorkomen. Samen met dr. Hermelijn Smits en haar team werken we er hard aan om deze droom uit te laten komen. Met jouw gift draag je daaraan bij en help je belangrijk longonderzoek.

Doneer nu
Sem kijkt uit het raam