Nederlanders eensgezind over belang van gezonde lucht

Recent onderzoek toont aan dat een grote meerderheid van de Nederlanders – 83% om precies te zijn – het belangrijk vindt dat de lucht in Nederland gezond is. Ondanks dit hoge draagvlak voor gezonde lucht, beoordelen Nederlanders de huidige luchtkwaliteit met een magere 6,2. Dit onderstreept de zorg onder de bevolking over de lucht die we inademen.

Plaatje Factsheet Gezonde Lucht 2023

De Monitor Gezonde Lucht 2023 – uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Longfonds – laat onder andere zien dat er veel draagvlak is voor maatregelen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Driekwart van de respondenten geeft aan dat zij verbetering van de luchtkwaliteit belangrijk vinden.

Belangrijkste bevindingen  

  • Verkeer 

Het onderzoek laat zien dat 71% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat meer mensen het openbaar vervoer gebruiken in plaats van de auto. Ook steunt 71% strengere regels voor uitstoot voor nieuwe auto's. Ongeveer 60% is voorstander van voldoende afstand tussen verkeer en gevoelige locaties, zoals scholen en kinderdagverblijven. 

  • Luchtvaart 

Voor de luchtvaart geeft 64% van de Nederlanders aan een vermindering van het vliegverkeer belangrijk te vinden. Ongeveer 60% steunt maatregelen zoals het verminderen van vluchten en het duurder maken van vliegtickets. 

  • Houtstook  

Op het gebied van houtstook vindt 56% van de Nederlanders het belangrijk dat de uitstoot daarvan wordt verminderd. Daarbij is 66% voorstander van een landelijk verbod op houtstook bij slechte luchtkwaliteit. 

Verantwoordelijkheid en aanpassen gedrag 

Ongeveer de helft van de Nederlanders ziet de verbetering van luchtkwaliteit als een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid en de samenleving.  

Een groot gedeelte van de bevolking is al bezig met gedrag dat gezonde lucht bevordert, zoals vaker lopen of fietsen in plaats van de auto te gebruiken, minder vliegen en minder hout stoken. De bereidheid tot gedragsverandering wordt groter als dit eenvoudiger en minder duur wordt gemaakt. Zo zou 56% van de respondenten vaker het openbaar vervoer gebruiken als dit gemakkelijker zou zijn, en 50% als het goedkoper zou zijn. 

Belang van gezonde lucht 

Longfonds hoopt dat steeds meer mensen het belang van gezonde lucht inzien en zich willen inzetten om in hun dagelijks leven luchtvervuiling tegen te gaan. Ook wil Longfonds dat de overheid meer en ambitieuzere maatregelen neemt om gezonde lucht te realiseren. Want luchtvervuiling leidt onder andere tot (verergering van) longziekten. Daarom blijven we ons sterk maken voor een toekomst met gezonde lucht voor iedereen! 

Download de Factsheet

Ben je benieuwd naar meer resultaten van het onderzoek? De belangrijkste resultaten staan in de Factsheet Gezonde Lucht.  

Geef voor gezonde lucht

Luchtvervuiling heeft veel invloed op de ontwikkeling van longen en veroorzaakt longziekten. Meer onderzoek is hard nodig. Steun je ons met een donatie?

Ja, ik doneer
Hand kind lucht