Meerderheid Nederlanders wil meer rookvrije plekken

Een meerderheid van alle Nederlanders juicht het toe dat er steeds meer plekken rookvrij worden. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Er komt steeds meer steun voor rookvrije zones, vooral op plekken waar kinderen komen zoals speeltuinen, pretparken en dierentuinen.

rookvrij bord met kind bij speeltuin

Zo vindt twee derde van alle Nederlanders dat terrassen waar kinderen komen rookvrij moeten zijn, 81 procent is voorstander van rookvrije dierentuinen en 91 procent wil een verbod op roken in auto's waar kinderen in zitten. Kortom: er is draagvlak voor meer en strengere maatregelen, zo laat het onderzoek van Erasmus MC zien.

Uitbreiding rookvrije plekken

Longfonds, Hartstichting en KWF (samen de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij) vinden dat het nieuwe kabinet gehoor moet geven aan de oproep tot meer rookvrije plekken. Longfonds directeur Károly Illy roept in het tv-programma Eén Vandaag de politiek op om in actie te komen.

Károly Illy: 'Dat betekent daadkrachtiger en sneller optreden en het aantal rookvrije plekken, zeker waar kinderen komen, verder uitbreiden. Het wettelijk rookverbod moet worden uitgebreid naar in ieder geval terrassen, (buiten)sportterreinen, dierentuinen, attractieparken, OV-haltes en auto's waarin kinderen zitten.'

Rookvrije Generatie

Samen zijn we op weg naar een Rookvrije Generatie, met Longfonds, Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Zo beschermen we kinderen tegen de gevaren van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.