Meer kinderen met astma-aanval op IC

Steeds meer kinderen komen met een astma-aanval op de intensive care terecht. De grootste risicofactor is sigarettenrook. “Vaak zijn ouders zich er niet van bewust”, aldus onderzoeker Shelley Boeschoten van Erasmus MC.

roken bij kind in auto

Steeds meer kinderen in Nederland belanden met een astma-aanval op de intensive care. Bijna een kwart van hen is blootgesteld aan sigarettenrook, blijkt uit onderzoek. Het gaat daarbij om directe blootstelling, maar ook om derdehands roken. Dus, naasten die even naar buiten gaan om een sigaret te roken en vervolgens het kind vastpakken en knuffelen.

Derdehands roken
“Vaak zijn ouders zich er niet van bewust dat ze stoffen mee naar binnen nemen die voor hun kind met astma zeer schadelijk zijn,” zegt onderzoeker Shelley Boeschoten van het Erasmus MC Sophia. Ze heeft het over de gezondheidsrisico’s van roken in de buurt van kinderen, zélfs als dat buiten is. Dit is voor elk kind schadelijk, zeker voor kinderen met astma.

“Derdehands roken, dus ook buiten roken of onder de afzuigkap, brengt veel schadelijke stoffen met zich mee die een kind kan inademen," legt Shelley uit. Ook enkele uren nadat iemand buiten heeft gerookt, kunnen deze giftige stoffen alsnog worden overgedragen aan het kind via kleding, huid, tapijt en gordijnen.

Stijging IC opnames
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen in Nederland. Jaarlijks belanden zo’n 2.200 kinderen in het ziekenhuis door een astma-aanval, 5 tot 10 procent van hen is zo benauwd dat ze naar de intensive care (IC) moeten.

"De grootste risicofactor voor een IC opname is sigarettenrook", volgens Shelley. Ook de leeftijd van het kind en de duur van de astmaklachten spelen een rol. Maar er zijn ook andere factoren die haar zorgen baren. "We zien een flinke stijging van het aantal IC-opnames van kinderen met astma. In tien jaar tijd is het verdrievoudigd. Factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder meer luchtvervuiling en klimaatverandering. We weten nog niet precies wat dit voor invloed heeft, maar het zal niet bevorderlijk zijn. Dat onderzoeken we nog."

Rookvrij opgroeien
Dit onderzoek benadrukt het belang van rookvrij opgroeien. Ieder kind moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien en dus beschermd worden tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Shelley hoopt dat ouders zich beter gaan realiseren dat roken, ook als dat buiten is, zeer schadelijk is voor een kind.

Longfonds is - samen met Hartstichting en KWF - één van de initiatiefnemers van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie. Rookvrij opgroeien willen we vanzelfsprekend maken.