Manifest 'Samen verkleinen we de afstand'

Vandaag heeft Longfonds in een coalitie van 29 organisaties het Manifest ‘Samen verkleinen we de afstand’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze coalitie heeft de handen ineengeslagen om de bereikbaarheid van voorzieningen voor iedereen in Nederland te verbeteren.

Foto manifestaanbieding Samen verkleinen we de afstand (16-01-2024)

De betrokken organisaties – waaronder KWF, Natuur & Milieu, NS, Fietsersbond, HandicapNL en FNV – vinden dat voorzieningen, zoals ziekenhuizen, scholen, werk en winkels voor iedereen gemakkelijk per openbaar vervoer, de fiets of lopend bereikbaar moeten zijn. Zodat mensen niet gedwongen zijn de auto te pakken. Daarmee wordt onze leefomgeving gezonder, veiliger, duurzamer en toegankelijker!

Wegverkeer en longgezondheid

Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt door de lucht die hij of zij inademt. De uitstoot van uitlaatgassen is slecht voor onze longen. Daarom pleiten wij voor maatregelen die gezondheidsschade door luchtvervuiling uit wegverkeer zoveel mogelijk voorkómen. Wegverkeer draagt voor 32% bij aan de negatieve gezondheidseffecten van uitstoot binnen Nederland. Luchtvervuiling door wegverkeer heeft zelfs bij (heel) lage concentraties negatieve impact op onze gezondheid. 20% van de kinderen met astma heeft dit gekregen door luchtvervuiling vanuit wegverkeer. Het zou daarom het beste zijn als vervuilend wegverkeer tot een minimum wordt beperkt.
 

Foto meisjes liftend naar school - manifest Samen verkleinen we de afstand

Meer OV

Veel Nederlanders zijn het daarmee eens. Uit draagvlakonderzoek blijkt dat 70% vindt dat meer mensen gebruik moeten maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar dan moet er natuurlijk wel goed, toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland. 

Waarom doet Longfonds mee aan dit manifest?

Longfonds pleit voor mobiliteitsbeleid dat de uitstoot van ongezonde lucht door wegverkeer vermindert. De overheid zou daarbij gezondere alternatieven moeten stimuleren en mogelijk maken. Zodat mensen ook daadwerkelijk een keuze hebben om de auto te laten staan. Naast goed en betaalbaar openbaar vervoer zijn goede wandel- en fietspaden belangrijk om je bestemming op een gezonde manier te kunnen bereiken. Kortom, iedereen moet op een gezonde manier zijn dagelijkse bestemmingen kunnen bereiken. Daarmee wordt de lucht gezonder en kunnen we longziekten zoals astma voorkomen!

Cover manifest Samen verkleinen we de afstand

Geef voor gezonde lucht

Luchtvervuiling heeft veel invloed op de ontwikkeling van longen en veroorzaakt longziekten. Meer onderzoek is hard nodig. Steun je ons met een donatie?

Ja, ik doneer
Hand kind lucht