Longpuntverslag bijeenkomst Longpunt regio Amsterdam in het BovenIJ ziekenhuis15-11-2023

Longpunt-verslag bijeenkomst op 15-11-2023

longpuntlogo

Feiten en fabels over uw longziekten

Verslag

 

Longpuntbezoekers regio Amsterdam

 

Presentatie door Lieke Spiegelenburg

Locatie: het restaurant van het BovenIJ ziekenhuis, op de 1e etage

Onderwerp:          Feiten en fabels over uw longziekten.

Presentatie:         Lieke Spiegelenburg, longverpleegkundige

Ondersteuning:    Marije Meijerink, longverpleegkundige

Eindelijk was het dan zover! Het was het Longfonds en longverpleegkundige Lieke Spiegelenburg (BovenIJ ziekenhuis) gelukt om weer eens een longpunt bijeenkomst te kunnen organiseren. De hoofdorganisator, Lieke Spiegelenburg, had een aantal van haar cliënten / longpatiënten kunnen overhalen en warm maken om deze bijeenkomst te bezoeken.

O.a. door de coronacrisis was het al een aantal jaren niet gelukt, maar nu was dan zover. Er waren in totaal 23 personen aanwezig, ondergetekende niet meegerekend. Een geweldige opkomst.

Na de opening, door Lieke, van de bijeenkomst werd er een presentatie getoond  over de feiten en fabels van de longziekten. De aanwezigen waren duidelijk zeer belangstellend en geïnteresseerd en stelden vele diverse vragen, die Lieke een heldere en duidelijke manier beantwoorden. De interactie tussen haar en de aanwezigen was heel goed.

De presentatie begon met de vraag:

Astma en COPD zijn andere namen voor dezelfde ziekte. Feit of fabel?

Hier was onder de aanwezigen geen twijfel over.

Natuurlijk is dit een fabel.

Het volgende onderwerp dat werd behandeld was het roken:

Stoppen met roken heeft geen zin meer, mijn longen zijn toch al beschadigd.

Dit is een heel belangrijk, maatschappelijk onderwerp, waar de meningen over verdeeld zijn.

Maar, het heeft altijd zin om te stoppen en als men daar hulp bij nodig heeft, dan is dat mogelijk. Dit wordt door de zorgverzekeringen volledig vergoed.

Er kwam o.a. ook het tegenwoordige Vapen en de E-sigaret ter sprake, wat momenteel vooral bij veel jongeren populair is. Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken. Dit wordt gedaan met een elektronische sigaret, die weer gebruik maakt van e-liquid. Deze varianten op het roken zijn echter even gevaarlijk cq schadelijk voor de gezondheid!

En het is zeker niet stoer om hier aan mee te doen!

Lieke vertelde o.a. ook een bijzonder verhaal hoe de sigaretten eigenlijk in Nederland zijn beland. Dit bleek in de noodkisten te zitten die tijdens de 2e wereldoorlog gedropt werden. Dit zou helpen bij de onrust, vooral de psychische onrust die er in die tijd natuurlijk onder de bevolking was. Maar dit feit is echter al lang achterhaald.

Het is zelfs zo dat er mensen zijn die niet roken en nog veel meer psychische klachten hebben!

Stoppen met roken zorgt er niet voor dat de behoefte stopt, volgens ons verslavingscentrum dat we allemaal in ons brein hebben. Die behoefte zal er altijd wel een beetje blijven, maakt niet uit hoe lang men gestopt is.

Onderwerpen die verder o.a. ook ter sprake kwamen waren:

- Longaanval / exacerbatie, wachten tot het vanzelf overgaat? Fabel

- Medicatie: bij beter voelen, tijdelijk stoppen met medicatie? Fabel

- Bij astma zijn de longen af en toe ontstoken. Fabel, want de longen van een

  longpatiënt zijn altijd al ontstoken

- Als de dokter morfine voorstelt, betekent dit dat u snel zal overlijden. Fabel

Mensen schrikken snel en vaak als morfine in beeld komt, maar een snufje morfine kan geen kwaad en is vooral om de benauwdheidservaring te verminderen of weg te halen.

Dit geeft de patiënt meer rust en ontspanning om beter te kunnen ademhalen.En zo was de hele presentatie verder opgebouwd.Er werden o.a. ook vragen gesteld over zuurstof, longblaasjes, de griepprik, de coronavaccinatie en over sporten.

Het is altijd zoeken naar de juiste balans tussen actie en rust.

Lieke wees o.a. ook op het feit dat het hebben van een longziekte van buiten niet zichtbaar is. Dit wordt alleen zichtbaar bij het gebruik van zuurstof. Het gebruik hier van is niet voor de benauwdheid, maar om beter lucht naar binnen te kunnen halen.

Er werden door de diverse aanwezigen slechte, maar ook goede ervaringen verteld en dat zorgde voor een prima interactie tussen deelnemers en longverpleegkundigen. Het doel van deze middag, het delen en elkaar informeren over longziekten was daarmee helemaal geslaagd.

Al met al kunnen we absoluut met tevredenheid en voldoening op deze bijeenkomst terugkijken.

Op naar de volgende bijeenkomst, die volgend jaar gaat plaatsvinden.

 

Geschreven door Lien Chu Tsai, vrijwilliger voor Longfonds regio Amsterdam

LPnt vrijwilliger