Komende dagen in Nederland kans op smog door ozon

Op woensdag 16 juni en donderdag 17 juni 2021 is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Dat betekent dat de lucht vervuild is. Naar verwachting is de luchtkwaliteit in de middag en avond het slechtst. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. 

Smog

Dit advies van het RIVM geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.

Smog en een longziekte

Als de lucht tijdelijk erg vervuild is, heet dat smog. Dat kan zich zowel in de winter als in de zomer voordoen. Mensen met een longziekte kunnen door luchtvervuiling, zoals smog, meer klachten krijgen.

Zo kan smog leiden tot irritaties aan ogen, neus of keel. Je hoest en hebt meer last van slijm bijvoorbeeld. Ook kun je last hebben van pijn op de borst en (extra) kortademigheid. Soms leidt luchtvervuiling tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De klachten verschillen per persoon. Heb je veel last? Raadpleeg dan je zorgverlener.

Tips bij smog

  • Probeer uit de buurt te blijven van drukke wegen en vermijd files en het spitsuur.
  • Bij veel smog kun je beter niet buiten sporten of andere activiteiten doen. Probeer dan zoveel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is. Of blijf binnen en vermijd inspanning.

Meer informatie

Actuele en verwachte smogniveaus kun je vinden op www.luchtmeetnet.nl en NOS-Teletekst pagina 711 en 712.

Bron: RIVM

Wil je meer weten over smog? Bekijk hieronder een video van het RIVM.