Help mee Gratis magazine

Komende dagen in Nederland kans op smog door ozon

Tot en met vrijdag 26 juni 2020 is er in Nederland kans op smog door ozon. Op donderdag wordt er vooral in het zuiden van het land smog verwacht. Op vrijdag is kans op smog in geheel Nederland. Naar verwachting is de luchtkwaliteit dan "slecht". Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Dit advies geldt op de genoemde dagen voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Ook gezonde mensen kunnen lichte hinder hebben van smog. Zij kunnen bij inspanningen, bijvoorbeeld bij het sporten minder uithoudingsvermogen hebben waardoor dit zwaarder is dan anders.

Ozonverwachting na vrijdag

Vanwege een westelijke wind en de kans op buien zullen de ozonconcentraties vanaf zaterdag lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit dan beter.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Bron: RIVM

Meer informatie

• Actuele en verwachte smogniveaus kun je vinden op www.luchtmeetnet.nl en NOS-Teletekst pagina 711 en 712.
• Wil je weten hoe gezond de lucht is die je inademt? Doe de check op https://www.longfonds.nl/gezondelucht/ 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.