Jurjan Aman winnaar van de DPTA2021

Arts en onderzoeker Jurjan Aman van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) is de winnaar van de Dirkje Postma Talent Award 2021. Met deze bijzondere erkenning moedigt Longfonds jonge, talentvolle onderzoekers aan om hun onderzoek verder te ontwikkelen.

Jurjan Aman en Michael Rutgers (DPTA2021)

Jurjan Aman krijgt de prijs voor zijn onderzoek waarin hij op zoek gaat naar een oplossing voor longemfyseem. Longfonds directeur Michael Rutgers reikte de prijs ter waarde van 200.000 euro aan hem uit. Tijdens het Dutch Lung Congress op 18 juni is dit bekendgemaakt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de donateurs van Longfonds.

Onderzoek

Longemfyseem is een vorm van COPD, net als chronische bronchitis. Bij longemfyseem gaan de longblaasjes kapot. Ze kunnen niet genoeg zuurstof meer opnemen. Hoe kan schade aan de bloedvaatjes in de longen leiden tot longemfyseem? ‘Om de longblaasjes heen zitten allemaal kleine bloedvaatjes’, vertelt arts en onderzoeker Jurjan Aman. ‘Deze zijn belangrijk omdat ze bijvoorbeeld voedingsstoffen aanvoeren. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat er bij longemfyseem iets mis is met die bloedvaatjes. Hierdoor gaan de bloedvaatjes kapot en verdwijnen ze uiteindelijk. Mogelijk gaan hierdoor ook de longblaasjes kapot.’

Lees meer over dit onderzoek