Hoe gezond is de airco?

Na een paar regenachtige weken, loopt de temperatuur weer flink op. Hoe houd jij je woning het beste koel? Is het aan te raden om een airco te gebruiken bij tropische zomertemperaturen, of juist niet? Wat is het beste voor mensen met longklachten?

Airco's

Naast voordelen ook nadelen 

Voor veel mensen is het te warm als de temperatuur langdurig meer dan 25 graden is. Die warmte kan tot gezondheidsklachten leiden. Het meest voor de hand liggende voordeel van airconditioning op dergelijke momenten is dan ook de verkoeling in huis. Naast nog andere voordelen, heeft het gebruik van airconditioning echter ook nadelen. Een airco warmt de omgeving buiten het huis juist op (die warmte kan ook weer naar binnen trekken) en kan geluidsoverlast geven.

Een verrijdbare airco is erg inefficiënt bij hoge temperaturen. De koelte uit die airco wordt vaak tenietgedaan door de warmte die binnenkomt langs de afvoerslang (die de lucht naar buiten te blaast). Ook voor je gezondheid hebben airco's nadelen, zoals irritatie van de luchtwegen als de temperatuur of luchtvochtigheid te laag wordt.  

Airco niet te koud 

Als je astma hebt, kan koude en vochtige lucht extra klachten veroorzaken. Koude lucht kan de slijmvliezen irriteren en ontstekingen in de luchtwegen verergeren. Grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten hebben hetzelfde gevolg; luchtwegklachten nemen toe. Een belangrijke tip is daarom de airco niet te koud af te stellen.

Thermometer

De GGD raadt aan de airco in te stellen op 23-26 graden. Onderzoek laat zien dat voor de meeste mensen de binnentemperatuur pas vanaf 25 graden oncomfortabel gaat voelen, dus lager is niet nodig. Een andere richtlijn om de temperatuurschommeling met buiten te beperken en dus luchtwegklachten te voorkomen, is de airco niet meer dan 5-7 graden koeler in te stellen dan de temperatuur buiten. Een groter temperatuurverschil kan voor een toename van astmaklachten zorgen. 

Let op luchtvochtigheid 

Naast de temperatuur, is ook de luchtvochtigheid in je huis van belang. De ideale luchtvochtigheid is 40-60%, voor mensen met astma het liefst onder de 50%. Als er veel vocht in de lucht zit – de luchtvochtigheid is langere tijd hoger dan 60% – dan voelt het binnen namelijk klam aan. Schimmelsporen, huisstofmijt en andere stoffen in de lucht vermeerderen zich dan snel, waardoor de longen van mensen met astma meer geprikkeld worden.

Door gebruik van een airco kan te veel vocht uit te lucht worden gehaald. Te droge lucht kan geïrriteerde luchtwegen geven, tot benauwdheid of een piepende ademhaling leiden en luchtwegklachten van bijvoorbeeld astma verergeren. Stel de airco dus zo in dat deze voldoende, maar niet te veel vocht uit de lucht haalt.  

Zuivere lucht 

Als een airco voorzien is van een filter, kan deze de lucht zuiveren. Hoewel het effect van zo’n filter op (long)gezondheid niet is aangetoond, maakt het de lucht wel schoner. Maar wanneer de filter niet regelmatig wordt vervangen, verliest deze snel zijn werking. Ook is schoonmaken belangrijk want vervuiling in filters kan extra klachten veroorzaken. Kies altijd voor een goed te reinigen airco en doe dit ook regelmatig én volgens de voorschriften.

Plaatje airco auto

AC in de auto

Overigens geldt voor airconditioning in de auto hetzelfde wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid, en zeker ook wat betreft reinigen. Laat de airco in de auto jaarlijks schoonmaken, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Zo voorkom je extra luchtwegklachten.

Wel of geen airco? 

Conclusie: airconditioning kan comfort geven op zeer warme dagen, mits je er op een verstandige manier mee omgaat. Meestal is het niet nodig om airco te gebruiken, maar bij langdurig erg hoge temperaturen geeft het gebruik ervan bij mensen met luchtwegklachten doorgaans wel verlichting. Kies dan wel een vaste airco, geen verrijdbare. Echter, andere manieren om het huis koel te houden, hebben veelal de voorkeur. Denk daarbij aan:  

  • raambekleding en zonwering (bij voorkeur aan de buitenkant) overdag dicht doen, net als ramen en deuren. Dit voorkomt dat naar binnen schijnende zon of warme lucht je huis verwarmt. 
  • Om het huis heen veel groen planten is zinvol: door verdamping en schaduw koelt een grote boom op een zonnige dag evenveel als 10 airco’s. Een groene tuin warmt minder op dan een tuin met vooral stenen of tegels; naast bomen dragen ook bijvoorbeeld klimplanten tegen de muur of plantjes op het dak bij aan een koelere tuin.  
  • Ook kan het gebruik van een ventilator helpen tegen de warmte, die geeft een verkoelend briesje. Wat betreft stroomverbruik is een ventilator zo'n 20 keer zuiniger dan een verrijdbare airco en bovendien is de aanschaf veel goedkoper. 
  • Tot slot is het verstandig om ’s avonds, ‘s nachts en vroeg in de ochtend – dus als het buiten is afgekoeld – ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.  

We wensen je een fijne zomer toe met aangename temperaturen!

De tips die we geven in dit artikel zijn gebaseerd op de beschikbare kennis voor mensen met longklachten in het algemeen. Omdat iedere persoonlijke situatie anders is, raden we ook altijd aan om te overleggen met de behandelend arts/verpleegkundige.

Meer handige tips?

Ontvang nu 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en de laatste ontwikkelingen over longziekten.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine