Wel of geen airco?
Conclusie: airconditioning kan comfort geven op zeer warme dagen, mits je er op een verstandige manier mee omgaat. Meestal is het niet nodig om airco te gebruiken, maar bij langdurig erg hoge temperaturen geeft het gebruik ervan bij mensen met luchtwegklachten doorgaans wel verlichting. Kies dan wel een vaste airco, geen verrijdbare. Echter, andere manieren om het huis koel te houden, hebben veelal de voorkeur. Denk daarbij aan:
- raambekleding en zonwering (bij voorkeur aan de buitenkant) overdag dicht doen, net als ramen en deuren. Dit voorkomt dat naar binnen schijnende zon of warme lucht je huis verwarmt.
- Om het huis heen veel groen planten is zinvol: door verdamping en schaduw koelt een grote boom op een zonnige dag evenveel als 10 airco’s. Een groene tuin warmt minder op dan een tuin met vooral stenen of tegels; naast bomen dragen ook bijvoorbeeld klimplanten tegen de muur of plantjes op het dak bij aan een koelere tuin.
- Ook kan het gebruik van een ventilator helpen tegen de warmte, die geeft een verkoelend briesje. Wat betreft stroomverbruik is een ventilator zo'n 20 keer zuiniger dan een verrijdbare airco en bovendien is de aanschaf veel goedkoper.
- Tot slot is het verstandig om ’s avonds, ‘s nachts en vroeg in de ochtend – dus als het buiten is afgekoeld – ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
We wensen je een fijne zomer toe met aangename temperaturen!
De tips die we geven in dit artikel zijn gebaseerd op de beschikbare kennis voor mensen met longklachten in het algemeen. Omdat iedere persoonlijke situatie anders is, raden we ook altijd aan om te overleggen met de behandelend arts/verpleegkundige.