Help mee Gratis magazine

Hitteplan en smogwaarschuwing

Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Het Nationaal hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor heel het land. Volgens het KNMI kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.

Maatregelen tegen klachten door heet weer:

• Drink voldoende;

• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

• Zoek de schaduw op;

• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

• Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;

• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Aanhoudende hitte

Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Bron: RIVM

Meer informatie
Reacties (1)

Merk al en paar jaar dat ik erg veel last hem van Smog en merk dat daar bijna geen aandacht voor is. Veel gesproken oven roken enz ook belangrijk maar daar heb ik niet zo veel last van en Smog is iets wat meer wordt en niet minder. Als ik in de stad fiets of buiten ben ik eigenlijk en mondbescherming nodig. Merk dat er veel aandacht is voor de kook verbod maar Smog verbod helemaal niks.

In maart toen er bijna geen auto en vliegtuigen vlogen voelde ik mij stukken beter maar dat is nu al weer voor bij. Wat wordt daar aan gedaan en heeft dat wel de aandacht die het nodig heeft. Want dat zie ik totaal niet. En wordt gek van het anti rook beleid ook belangrijk maar heb meer last van de fijnstof en daar wordt volgens mij niks mee gedaan.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.