Groep voor long covid-patiënten blijkt succes

De nieuwe lotgenotengroep voor long covid in Eindhoven blijkt een schot in de roos. De eerste bijeenkomst trok mensen uit de hele regio. Deze week start daarom een tweede groep in Eindhoven, en in maart en april een derde en vierde groep.
Daarnaast start er deze week ook een online lotgenotencontact groep en in maart een groep speciaal voor jong volwassenen. Binnenkort komt er ook een groep in Valkenswaard bijeen.

mieke_ed

,,We zijn niet zielig, maar we willen ons leven terug.” Met die oproep startte Mieke van de Donk vorige week met hulp van de organisatie Postcovid een lotgenotengroep voor mensen die long covid hebben, de slepende ziekte die op een besmetting met corona kan volgen.

De eerste bijeenkomst in Eindhoven trok vorige week mensen uit de hele regio, tot aan Beek en Donk en Gemert-Bakel toe. ,,De leeftijd varieert van 28 tot 74 jaar. Allemaal mensen die hun werk verloren hebben en heel hun leven anders moeten invullen. Confronterend. Maar tegelijkertijd zie ik ook heel veel kracht van mensen die niet opgeven.”

Veel mensen met long covid raken in een isolement. Je wordt vaak niet serieus genomen

Van de Donk ontwikkelde zelf ook long covid, nadat ze in maart 2020 en de jaren daarna diverse malen corona opliep. Het grote animo verbaast haar niet. ,,Ik denk dat dit het topje van de ijsberg is. Veel mensen met long covid raken in een isolement. Je wordt vaak niet serieus genomen. Ik krijg soms reacties als ‘Ja, iedereen is wel eens moe’. Daar word ik heel verdrietig van.”

De weg wijzen naar goede hulp

Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers elkaar de weg wijzen naar goede hulpverleners. ,,Voor zover nu bekend herstelt het merendeel van de mensen van long covid, al kan dat een half jaar tot twee jaar duren. Maar we weten nog niet wat wel en niet werkt. Het aanbod aan hulp - denk aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, een longarts - is versnipperd. Je moet geluk hebben om iemand te treffen met expertise.”

Van de Donk kreeg kort na haar eerste besmetting last van uiteenlopende, ernstige gezondheidsklachten. Ze dacht dat die te maken hadden met een nieuwe baan die net had aangenomen in Boxtel. Afgelopen najaar vond ze nieuw werk in Tilburg, maar dat moest ze ook opgeven.

Begrip bij UWV

,,Uiteindelijk was er drie maanden terug pas een vervangend huisarts die zei: jij hebt long covid. Zij had kennis van zaken, en zij heeft er voor gezorgd dat ik nu naar goede hulpverleners ben doorverwezen.” Van de Donk prijst ook uitkeringsinstantie UWV. ,,Toen ik daar onlangs op gesprek moest, trof ik veel begrip. Dat hoor ik ook terug van anderen.”

Op zoek naar locaties

Van de Donk begeleidt de gespreksgroepen als vrijwilliger, na een gedegen training. Ze heeft één grote wens: ,,Op dit moment wordt alleen de huur van de locatie van de eerste drie bijeenkomsten vergoed door het Longfonds. Ik vraag gemeenten en andere organisaties om gratis een huiskamer of andere ruimte aan ons beschikbaar te stellen.”

Meer informatie: postcovid.nl en miekevandedonknoten@gmail.com