Grip houden op je leven is lastig bij meerdere aandoeningen

Voor mensen die leven met twee of meer aandoeningen is het vaak lastig om de regie te houden over het leven. Hun kwaliteit van leven wordt sterk beïnvloed door de ziektes en vaak ontbreekt het aan ondersteuning om goed met de aandoeningen te kunnen leven. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, die ook is uitgezet onder mensen met een longziekte.

Groep mensen

Van de deelnemers aan het onderzoek hadden meer dan zevenduizend mensen meerdere aandoeningen. Eén op de drie geeft aan een longaandoening te hebben. De gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn groot en uiten zich in belemmeringen in de dagelijkse activiteiten van deelnemers (79%), deelname aan de maatschappij (58%) of in mentale klachten (44%). Een op de drie deelnemers aan het onderzoek heeft last van alle drie.

Tegelijk valt op dat veel mensen met twee of meer aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning over het omgaan met de aandoeningen en hoe ze elkaar beïnvloeden. Dat geldt ook voor het gebruik van de medicijnen voor meerdere aandoeningen. Bij één op de drie deelnemers met meerdere medicijnen hebben deze medicijnen soms, meestal of altijd een nadelige invloed op elkaar.

Adviezen

Patiëntenfederatie Nederland adviseert mensen met meerdere aandoeningen onder andere te zoeken naar goed lotgenotencontact en ervaringen te delen met anderen in de omgeving. Deze groep ervaart ook een gebrek aan coördinatie bij hun aandoening. Het is daarom belangrijk dat alle zorgverleners van elkaar weten wat er gebeurt of gaat gebeuren. Adviezen hierover aan mensen met meerdere aandoeningen zijn:

  • Bespreek met al je behandelaren je aandoeningen. Noem hierbij al je aandoeningen, zelfs als je denkt dat ze niet relevant zijn.
  • Vraag bij je zorgverlener na welke contacten er tussen jouw zorgverleners onderling zijn (stel ze op de hoogte).
  • Wees alert in het gesprek met je zorgverleners op de effecten van de aandoening en behandeling op andere aandoeningen en behandelingen.
  • Zorg dat je bij al je zorgverleners toestemming geeft voor gegevensuitwisseling.
  • Ga op zoek naar een coördinerend zorgverlener, die jouw gezondheid en situatie overziet.

Lees meer over het onderzoek en bekijk het volledige rapport