Fruit- en snoepsmaken e-sigaretten verboden

2023 begint goed: vanaf januari geldt er een landelijk verbod op alle fruit-, snoep- en andere verleidelijke smaken voor e-sigaretten en vapes. Als die niet meer naar suikerspin, aardbei of popcorn smaken, zullen veel minder kinderen zin hebben om er een te proberen.

Gekleurde snoepjes

Vanaf 1 januari 2023 geldt een verbod op e-sigaretten met smaken als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito. De smaak ‘tabak’ blijft wel toegestaan. Het verbod moet de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Met deze maatregel worden kinderen en jongeren niet meer met (zoete) smaakjes verleid om te beginnen met vapen. Kinderen zijn zo beter beschermd tegen de verleiding van tabaksproducten. 

Producenten van e-sigaretten met een smaakje krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2023 mogen zij geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt brengen, maar ze mogen wel tot 1 oktober 2023 hun voorraad verkopen. Vanaf 1 oktober zijn alle e-sigaretten met een smaakje behalve ‘tabakssmaak’ verboden.

E-sigaretten schadelijker dan gedacht
Het verbod op e-sigaretten met een smaakje volgt op conclusies van Trimbos over e-sigaretten. E-sigaretten zijn schadelijker dan gedacht. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat mensen gemakkelijker overstappen van de e-sigaret naar gewone sigaretten. Volgens Trimbos zou het gebruik van de e-sigaret beperkt moeten blijven tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met roken met de bewezen effectieve hulpmiddelen.

Stoppen met roken
Heb je vragen over roken, stoppen met roken of zoek je hulp? Bel de gratis Stoplijn (0800-1995) of ga naar ikstopnu.nl. Kijk voor algemene vragen over roken op rokeninfo.nl.