Feiten en fabels over accijnsverhoging tabak

Vanaf 1 april gaat de accijns op tabak in Nederland flink omhoog. Sigaretten en andere tabaksproducten worden minder goedkoop: een belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Over het duurder maken van roken bestaan veel misverstanden. Wij zetten 6 feiten en fabels op een rij.

euro munten

Feiten en fabels

De prijs van sigaretten stijgt van gemiddeld bijna €9,- naar €11,10 per pakje. Over het duurder maken van roken bestaan veel misverstanden. Dat roept de vraag op: wat is er waar?

Zes feiten en fabels over accijnsverhoging op tabak:

Feit
Prijsverhogingen voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Accijns op tabak maakt de drempel om een pakje te kopen steeds hoger. Dat geldt trouwens ook voor de 80% rokers die wil stoppen.

Fabel
Prijsverhogingen worden soms gezien als zinloze betutteling door de overheid. Maar het is niet zinloos: accijnsverhoging is bewezen de meest effectieve maatregel om roken te ontmoedigen. Wij vinden het belangrijk dat dit samengaat met goede en gratis stoppen-met-roken-hulp.

Fabel
Het idee bestaat dat mensen met weinig geld het meest lijden onder hogere tabaksprijzen. Dat klopt niet. Accijnsverhogingen maken de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk juist kleiner, omdat mensen met een lager inkomen eerder stoppen met roken als tabak duurder wordt. Win-win voor gezondheid én portemonnee.

Fabel
Er wordt gedacht dat hogere tabaksaccijnzen automatisch zorgen voor meer illegale handel in tabak. Uit onderzoek blijkt dat dit reuze meevalt. Juist landen met lage sigarettenprijzen krijgen meer te maken met tabakssmokkel.

Fabel
Na prijsverhogingen kopen Nederlanders niet massaal hun sigaretten over de grens. Er zit een groot verschil tussen wat mensen zeggen en wat ze doen. Toen in 2020 de prijs met 1 euro steeg, zei 50% van de rokers tabak over de grens te gaan kopen. Terwijl maar 4% dat ook daadwerkelijk deed.

Feit
Uit een publiekspeiling blijkt dat de gemiddelde Nederlander sigaretten nog veel te goedkoop vindt, zelfs na de prijsstijging op 1 april. De prijs van een pakje sigaretten zou volgens Nederlanders op €30,- moeten liggen om roken echt te ontmoedigen.

Meer weten?

Meer weten over deze feiten en fabels? Lees dan het artikel op de website van de Rookvrije Generatie.

Rookvrije Generatie

Longfonds, Hartstichting en KWF zijn blij met de nieuwe prijzen voor tabak. "Deze accijnsverhoging is een heel belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie", zegt KWF-directeur Carla van Gils. "Niemand wil dat zijn kind begint met roken. En duurder maken van sigaretten helpt daarbij, dat heeft onderzoek aangetoond."

Samen zijn we op weg naar een Rookvrije Generatie. Zo beschermen we kinderen tegen de gevaren van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine