Expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten van start

Deze week ging Lexces, het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten (zoals stoflongen en bakkersastma) officieel van start. Lexces zet zich in voor de compensatie van mensen die door blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen op de werkvloer ziek zijn geworden. Zij maakt zich bovendien hard voor preventie van beroepsziekten in de toekomst, zodat mensen niet meer ziek worden door het werken met stoffen.

Een man schildert een muur

Longfonds is blij met de komst van dit nieuwe kenniscentrum dat een impuls geeft aan het terugdringen van stoffengerelateerde beroepsziekten. Door kennis te ontwikkelen en delen én door te ondersteunen bij de uitvoering van de nieuwe tegemoetkomingsregeling. 

Eenmalige vergoeding

Mensen die werkten met schadelijke stoffen en daardoor ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari a.s. aanspraak maken op een eenmalige vergoeding binnen de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Er wordt gestreefd naar een start met deze regeling op 1 januari 2023, voor onder andere mensen met allergisch (beroeps)astma.

Op dit moment wordt het proces en de uitvoering van de regeling verder uitgewerkt. Zodra hier meer over bekend is, informeren wij hierover. Kijk voor informatie op de website van het Lexces.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose