Europees Parlement akkoord met nieuwe richtlijn luchtkwaliteit

Het Europees Parlement heeft in ruime meerderheid voor de nieuwe strengere richtlijn luchtkwaliteit gestemd. Het betreft een richtlijn waarin is bepaald aan welke normen de luchtkwaliteit moet voldoen. 381 parlementsleden stemden voor, 225 tegen en er waren 17 onthoudingen. De Europese Raad (waar regeringsleiders in zitten namens de lidstaten) moet nog wel akkoord gaan. 

Stemming Europees Parlement

Bij Longfonds zijn we deels blij, want er is in elk geval weer wat druk uit Brussel om de lucht gezonder te maken. Echter zien wij de lucht graag nog veel sneller en veel gezonder worden en blijven daar in Nederland voor pleiten. We ademen namelijk iedere dag op veel te veel plekken in Nederland ongezonde lucht in en dat leidt tot longziekten en vergerering van klachten bij de 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte.

Niet gezond genoeg en te traag

In het nieuwe akkoord zijn de luchtkwaliteitsnormen weliswaar aangescherpt, maar bereiken we nog geen luchtkwaliteit die volgens de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) daadwerkelijk gezond is. Voor fijnstof en stikstofdioxide (onder meer uitlaatgassen) wordt straks toegewerkt naar normen die nog lang niet in de buurt komen van de meest recente WHO-advieswaarden. Voor stikstofdioxide wordt wel een redelijk grote stap gezet, de EU-norm wordt namelijk gehalveerd. Toch zijn de nieuwe normen die in 2030 moeten worden gehaald, alsnog twee keer hoger dan volgens de WHO gezond is. Ook is de deadline om dit doel te behalen pas 2030, met zelfs mogelijkheden voor landen om uitstel te krijgen tot tien jaar.

Lichtpuntjes

De richtlijn wordt vanaf 2030 iedere vijf jaar herzien. Dat biedt een kans om deze verder aan te scherpen. Een lichtpuntje is ook dat burgers de mogelijkheid krijgen om de gang naar de rechter te maken en daar het recht op gezonde lucht af te dwingen als de overheid in gebreke blijft.

Gerelateerde artikelen op onze site:

Akkoord bereikt in Europa over verbeteren luchtkwaliteit | Longfonds

We willen dat iedereen vrij kan ademen

Daarom strijden we voor een wereld zonder longziekten. Met jouw gift help je belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk te maken.

Doneer nu
Hilda van der Wier