Doneer nu Gratis magazine

Ernstige zorgen over e-sigaret

Longfonds, De Hartstichting en KWF Kankerbestrijding maken zich samen met zorgprofessionals, waaronder artsenverenigingen NVK, NVALT en Verslavingskunde Nederland ernstig zorgen over de e-sigaret. De nieuwe factsheet van het Trimbos-instituut laat zien dat e-sigaretten minder veilig zijn dan eerder werd gedacht. 

Zeer schadelijk

Gebruikers van een e-sigaret zijn voornamelijk volwassenen die roken, gerookt hebben en/of willen stoppen en jongeren. Er komen steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten. Drie op de vier volwassenen combineert e-sigaret gebruik met het roken van tabakssigaretten. Dit is zelfs schadelijker dan het gebruik van alleen tabakssigaretten.

Jaarlijks overlijden zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En wekelijks raken honderden kinderen verslaafd. Daarom zetten we ons gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie. Kinderen moeten beschermd worden tegen producten die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en ook nog eens heel verslavend. E-sigaretten, of alternatieve vormen van roken, passen niet bij een Rookvrije Generatie.

Reguleer e-sigaret op dezelfde manier als tabakssigaret

Daarom roepen wij de overheid op om zo snel mogelijk maatregelen te nemen en de e-sigaret op dezelfde manier te reguleren als de tabakssigaret. Concreet betekent dit een pleidooi voor een verbod op smaakjes die aantrekkelijk zijn voor jongeren, verhogen van de prijs en het invoeren van neutrale verpakkingen.

Wij willen een wereld waarin geen kind meer begint met (e-)roken en niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen daarvan.

Lees de factsheet over de risico's van e-sigaretten hier.

Reacties (4)

Mee eens dat kinderen en jongeren moeten worden beschermd van roken en e-roken.

Niet mee eens dat e-sigaretten in combinatie met sigaretten schadelijker zijn dan alleen roken (dit lijkt mij een onplausibele claim). Twee argumenten: (1) uit ervaring kan ik u vertellen dat ik mij fysiek veel beter ging voelen toen ik overstapte van roken naar e-sigaretten, (2) rook van e-sigaretten bevat minder schadelijke stoffen dan sigarettenrook.

Inderdaad, e-sigaretten zijn niet onschuldig i.v.m. ten minste de nicotine. Bovendien weten we ook niet wat de langetermijneffecten zijn.

Ja, het kan fungeren als opstapje voor jongeren om te starten met roken en dat is tragisch! Maar tegelijkertijd is het voor volwassenen een manier om te minderen, te stoppen en hun longen te sparen. In dit licht zou ik zeggen, wel reguleren, geen smaakjes, neutrale verpakkingen, maar tegelijkertijd vind ik niet dat het verboden moet worden.

@DRS. DHR. ING. DAMP Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen. Ook de e-sigaret lijkt schade te geven aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Daarom roepen wij de overheid op om zo snel mogelijk maatregelen te nemen en de e-sigaret op dezelfde manier te reguleren als de tabakssigaret.

Wat belachelijk om te zeggen dat de nieuwe nog steeds aan het ontwikkelen alternatief voor het o zo giftige verbranding van fabrieks sigaretten verboden moet worden? Het redt levens!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.