Derde coronaprik voor longtransplantatie patiënten

De Gezondheidsraad adviseert een derde coronaprik voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Deze extra coronaprik moet het afweersysteem een oppepper geven. Het gaat om een mensen met een verstoord immuunsysteem, zoals longtransplantatiepatiënten. Zij ontvangen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde vaccinatie via hun medisch specialist.

Vaccinatie icoon

Een extra coronaprik voor de hele bevolking, als oppepper van eerdere vaccinaties, is nu nog niet nodig, aldus de gezondheidsraad. De effectiviteit van de vaccins laat nog geen afname zien in de bescherming tegen ernstige ziekte. Wel adviseert de Gezondheidsraad voorbereidingen te treffen om andere groepen een zogenoemde 'boostervaccinatie' te geven zodra de effectiviteit van het vaccin afneemt. 

Wat vindt Longfonds hiervan?

Longfonds vindt het belangrijk dat alle mensen met een longziekte beschermd zijn en blijven tegen ernstig ziek worden door corona en daardoor grip kunnen houden op hun gezondheid. 
Gelukkig bieden de vaccins deze bescherming nog steeds. Dit geldt echter niet voor mensen met een ernstige afweerstoornis, zoals longtransplantatiepatiënten. Het is daarom goed nieuws dat zij door een derde coronaprik mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. 

Lees meer over de derde coronaprik op de site van de Rijksoverheid.