De landelijke Longfonds Collecteweek is begonnen!

De achtjarige Emran uit Rotterdam gaf vanmorgen het startsein voor de landelijke collecteweek van Longfonds. Als boegbeeld van de collecteweek begeleidde hij de eerste groep collectanten naar hun bestemming met de eerste rijdende zero-emissie Collectebus van Nederland.

Emran voor bus collecteweek

Reizigers kunnen in deze bus gemakkelijk doneren, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een gezondere lucht door uitstootvrij te reizen. Ruim 80.000 kinderen in Nederland hebben astma en bij 1 op de 5 is de oorzaak luchtvervuiling. Tijdens de Longfonds Collecteweek van 13 t/m 18 mei gaan meer dan 20.000 collectanten en 900 Collectebussen van mobiliteitsbedrijf Transdev op pad om geld op te halen voor onderzoek dat astma bij kinderen in de toekomst moet voorkomen.

“Als de lucht vies is, wordt mijn astma dan erger?”
Emran heeft al vanaf zijn eerste levensjaar ernstige astma en moet hiervoor vaak naar het ziekenhuis. Ismé de Kleer, kinderlongarts van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam behandelt Emran en doet een oproep aan iedereen die wil helpen om astma bij kinderen te voorkomen: "Astma is een van de meest voorkomende chronische kinderziektes in Nederland. Dagelijks belanden gemiddeld zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Het aantal spoedopnames is het hoogst als er sprake is van meer luchtverontreiniging dan gebruikelijk. Dit kan en mag niet. De lucht in Nederland moet schoner!”

Rijdende Collectebussen
De allereerste Collectebus van Transdev is uitstootvrij en draagt bij aan de missie van Longfonds: gezonde longen en gezonde lucht voor iedereen. In alle Collectebussen is op de digitale schermen een foto van Emran te zien met een link naar de doneerpagina. Longfonds directeur Károly Illy is blij met het initiatief. “Met deze actie snijdt het mes aan twee kanten: door een zero-emissie bus te nemen, draag je bij aan gezonde lucht én het levert extra geld op voor onderzoek om astma bij kinderen in de toekomst te voorkomen.”

Longfonds collecteweek, Emran met vrijwilligers

Geld nodig voor onderzoek
Longfonds financiert en initieert meerdere onderzoeken om medische doorbraken te stimuleren. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat de eerste 1000 dagen van een kindje bepalend zijn voor het wel of niet krijgen van astma. Het blijkt dat kinderen die vaker in contact zijn met planten en dieren een beter ontwikkeld immuunsysteem hebben. Dit verkleint de kans op astma en allergie. Ook blijkt dat bepaalde stoffen die vrijkomen bij het verteren van ons voedsel, ontstekingen in de longen kunnen voorkomen. Met het onder andere het geld wat we ophalen tijdens de collecte campagne brengen we verder onderzoek naar deze veelbelovende ontdekkingen in een hogere versnelling.    

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen