Help mee Gratis magazine

Coronavirus: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?

Het coronavirus houdt iedereen bezig, dat merken we ook bij mensen met een longziekte. We zetten de meestgestelde vragen op een rij en laten zien hoe andere mensen met een longziekte deze tijden beleven. 

Meestgestelde vragen

Wat betekent het coronavirus voor mensen met een longziekte? Lopen die bijvoorbeeld meer risico op besmetting?  We leggen onze vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Met medewerking van longarts Monique Reijers van Radboudumc en informatie van het RIVM. We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van het artikel. 

Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Verhalen van anderen

Het coronavirus treft ons allemaal, maar kwetsbare mensen in het bijzonder. Onder hen 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Mensen die zich nu extra kwetsbaar voelen. Zoals Anne (48), ze heeft ernstig astma: “Er zijn zoveel zieken nu. Kunnen longpatiënten als ik straks nog wel de zorg krijgen die we nodig hebben?” 

Lees het verhaal van Anne.

Meer informatie

Meer lezen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 

Reacties (510)

@LARISSA Goede vraag, het RIVM adviseert inderdaad om bij deze klachten thuis te blijven. Wellicht is het goed even contact op te nemen met je (huis)arts om even bevestiging te krijgen of het inderdaad om klachten passend bij astma gaat.

Goedenavond, graag zou ik advies krijgen voor het volgende: ik heb astma en de laatste dagen hoest ik af en toe. Vanmiddag kreeg ik het benauwd maar ventolin hielp goed. Nu staat er op het rivm dat huisgenoten thuis moeten blijven als er iemand is die hoest, koorts en/of benauwd is. Ik heb geen koorts maar was wel benauwd voor ventolin gebruik. Ik herken het echt als astma. Ik zou het fijn vinden als mijn man gewoon naar zijn werk kan en mijn kinderen naar school. Of ga ik dan tegen de regels in? Alvast bedankt!

@TIMON HOLE, wat heftig om te lezen. Met een longaandoening loop je niet meer risico op besmetting met het coronavirus. De gevolgen van een besmetting kunnen wel heftiger zijn. Het is goed om jouw zorgen met je werkgever te bespreken. Vraag je daarbij ook af wat jouw werkgever doet om mogelijke besmetting te voorkomen. Voor meer informatie verwijs ik je naar de website van het FNV: https://www.fnv.nl/corona

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.