Help mee Gratis magazine

Coronavirus: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?

Het coronavirus houdt iedereen bezig, dat merken we ook bij mensen met een longziekte. We zetten de meestgestelde vragen op een rij en laten zien hoe andere mensen met een longziekte deze tijden beleven. 

Meestgestelde vragen

Wat betekent het coronavirus voor mensen met een longziekte? Lopen die bijvoorbeeld meer risico op besmetting?  We leggen onze vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Met medewerking van longarts Monique Reijers van Radboudumc en informatie van het RIVM. We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van het artikel. 

Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Verhalen van anderen

Het coronavirus treft ons allemaal, maar kwetsbare mensen in het bijzonder. Onder hen 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Mensen die zich nu extra kwetsbaar voelen. Zoals Anne (48), ze heeft ernstig astma: “Er zijn zoveel zieken nu. Kunnen longpatiënten als ik straks nog wel de zorg krijgen die we nodig hebben?” 

Lees het verhaal van Anne.

Meer informatie

Meer lezen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 

Reacties (523)

@T. HOEBERGEN, begrijpelijk dat je dit afvraagt. Wij kunnen niet beslissen of je wel of niet kunt gaan werken. Wanneer de RIVM richtlijnen in acht worden genomen, kun je gaan werken. Echter is het belangrijk dat het voor jou ook veilig genoeg voelt. Wellicht kun je jouw zorgen met jouw werkgever bespreken? Op deze website vind je meer informatie rondom werk en het coronavirus: https://www.fnv.nl/corona

Heb copd en nog 50%longinhoud werk bij een riool bedrijf als ontstopper ,normaal ben ik bij bijna 10 adressen per dag binnen.
Ben momenteel thuis,want mijn baas wil het risico niet lopen dat ik het krijg.
Nu alles weer versoepeld word wil hij mij met 1 of 2 collega’s laten werken buiten.
Is dit aan te raden ,daar er in het riool ook Corona zit.
Ben bang dat als ik het krijg ik er niet meer ben.

@E.POST, we begrijpen dat je angstig bent. We kunnen niet voor jou bepalen of je beter wel of niet kun gaan werken. We raden je aan goed met jouw vroegere baas te overleggen. Je kunt jouw angsten bespreken en op zoek gaan naar mogelijke oplossingen, zodat je toch even mee kunt draaien in de praktijk. Op deze website lees je alles over werk en corona: https://www.fnv.nl/corona

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.