Help mee Gratis magazine

Coronavirus: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?

Het coronavirus houdt iedereen bezig, dat merken we ook bij mensen met een longziekte. We zetten de meestgestelde vragen op een rij en laten zien hoe andere mensen met een longziekte deze tijden beleven. 

Meestgestelde vragen

Wat betekent het coronavirus voor mensen met een longziekte? Lopen die bijvoorbeeld meer risico op besmetting?  We leggen onze vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Met medewerking van longarts Monique Reijers van Radboudumc en informatie van het RIVM. We volgen de ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet. Zodra er aanleiding toe is zorgen we voor een update van het artikel. 

Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Verhalen van anderen

Het coronavirus treft ons allemaal, maar kwetsbare mensen in het bijzonder. Onder hen 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Mensen die zich nu extra kwetsbaar voelen. Zoals Anne (48), ze heeft ernstig astma: “Er zijn zoveel zieken nu. Kunnen longpatiënten als ik straks nog wel de zorg krijgen die we nodig hebben?” 

Lees het verhaal van Anne.

Meer informatie

Meer lezen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. Maar je kunt ook terecht bij de Rijksoverheid, of bellen met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 

Reacties (415)

Beste, ben al mijn hele leven longpatient. Als kind met astma en daarna chronische klaplong. Laatste ingreep klaplong half jaar geleden. Wat zijn mijn kansen??

@TEUN MAKKINJE Veel reguliere/controle-afspraken gaan op dit moment niet door vanwege de grote drukte in ziekenhuizen door het coronavirus. Je kunt het beste even telefonisch contact opnemen met de polikliniek om te vragen hoe het met jouw afspraak zit.

@DENNIS het is soms inderdaad lastig om klachten van astma of hooikoorts te onderscheiden van klachten die bij het coronavirus kunnen horen. Het advies van het RIVM is momenteel om thuis te blijven bij de volgende klachten: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Laat bij deze klachten je werkgever dus weten dat het advies is om thuis te blijven en verwijs daarbij naar het RIVM. Hou tijdens je werk in ieder geval altijd afstand naar je collega's en andere mensen en was regelmatig je handen goed.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.