Cliëntenbelang: Top 3 voor de Amsterdamse Pluim 2022 bekend!

De Top 3 voor de Amsterdamse Pluim 2022 is bekend. In november mag het publiek zijn stem uitbrengen op de stemsite van Topsport Amsterdam. Hou de berichtgeving hierover in de gaten!

Genomineerden

De genomineerden

Uit vijf genomineerde verenigingen die aangepast sporten bieden, heeft de projectgroep Amsterdamse Pluim er drie gekozen die dit jaar kans maken op de sportprijs.

Het gaat om rolstoelhockey, zeilen met een lichamelijke beperking en Fit-Stroke (fitness voor mensen met hersenletsel).

In november kunt u uw stem uitbrengen, dus houd onze nieuwsbrief in de gaten via https://www.clientenbelangamsterdam.nl/

De 3 genomineerden zijn:

  • Fit Stroke (REVA-Sport).
  • Rolstoelhockey van Only Friends.
  • Zeilclub Sailability (Watersport Vereniging De Koenen).

Rolstoelhockey Only Friends

Onze visitatiecommissie bezocht op 25 juni de training van het rolstoelhockey bij Only Friends, een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Er is een gezamenlijke training voor mensen met een handbewogen rolstoel en die met een elektrische rolstoel. Met veel enthousiasme en inzet trainden de sporters op behendigheid, spelinzicht en snelheid.

Sommige sporters zijn in staat een hockeystick in hun hand te houden en voor andere is er een speciaal T-stuk dat aan de elektrische rolstoel gemonteerd wordt. De trainers vinden het een uitdaging om steeds weer creatieve oplossingen te bedenken die aansluiten bij de mogelijkheden van de sporters.

Om ook weer te kunnen meedoen aan de competitie, zou de club extra trainers kunnen gebruiken. Dus kent u iemand die trainer zou willen worden? Dan kan diegene contact opnemen met Anita Oranje van Only Friends via info@onlyfriends.nl.

Fit-Stroke ReVa-sport

Op 8 juli bezocht onze visitatiecommissie de sportactiviteit Fit-Stroke in het READE sportcentrum aan de Jan van Bremenstraat. Fit-Stroke is een fitnessuur voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). De sporters deden een parcours met verschillende oefeningen. Elke oefening duurde 3 minuten en de sporters noteerden de resultaten op hun eigen lijst.

De sporters sporten in tweetallen. De één telt en de ander doet de oefeningen. De sporters trainen coördinatie, tellen, concentratie, conditie, handigheid, omgaan met obstakels. Maar bovenal is de ontmoeting en uitwisseling tussen de sporters en begeleiders ook zeer waardevol.

Sinds 2021 heeft eigenaar van 'Revalideer thuis' Roselien van Enst de sportactiviteiten van READE overgenomen onder de naam ReVa-sport. Zij heeft dit gedaan, omdat het sportaanbod voor deze specifieke groepen sporters nergens anders in de stad te vinden is. Mensen willen graag na hun revalidatie doortrainen en sterker worden.

Zeilclub Sailability

Op 10 juli bezochten we de genomineerde zeilclub Sailability bij Watersport Vereniging De Koenen aan de Nieuwe Meer. Sailability heeft daar een gebouw ter beschikking gekregen met een speciaal aangepaste drijvende aanlegsteiger.

Het unieke van Sailability is dat de zeilboten zijn aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking. En ze zijn licht en makkelijk te bedienen. Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen zeilen.

De zeilers vertelden dat zeilen hen een gevoel geeft van vrijheid, rust, spanning en ontspanning. Daarbij leren ze ook de techniek van het zeilen, en het omgaan met de wind en het water.

Op de speciaal toegankelijk gemaakte drijvende steiger staat ook een tillift voor mensen die niet kunnen staan of lopen. En doordat de boten op de steiger getrokken kunnen worden, kunnen begeleiders mensen stabiel in en uit de boot helpen. 

Voor meer foto's van de betreffende organisaties kunt u deze vinden op de website van Cliëntenbelang (https://www.clientenbelangamsterdam.nl/) onder het artikel met de datum en titel:

19 september 2022

Top 3 voor de Amsterdamse Pluim 2022 bekend!