Astma app voor mensen die kortwerkende luchtwegverwijders (SABA) gebruiken

De net gelanceerde astma app geeft gebruikers inzicht in hoe zij hun kortwerkende luchtwegverwijders (SABA) gebruiken. Ook geeft de app melding van het te vaak gebruiken van noodmedicijnen, en leer je als gebruiker meer over je klachten en triggers.

Astma app

De astma app is ontwikkeld door het National eHealth Living Lab (NeLL). Onderzoekers van NeLL willen met de app mensen met astma meer inzicht geven in het verloop van hun astma. Hoe meer je weet over je ziekte, hoe beter je er waarschijnlijk mee om kunt gaan. Dan weet je bijvoorbeeld wanneer je last krijgt van benauwdheid, of wanneer je moet overleggen met je zorgverlener.

Een belangrijk onderdeel van de app is bijhouden hoe vaak de gebruiker noodmedicijnen neemt. Veel mensen met astma gebruiken te vaak kortwerkende luchtwegverwijders blijkt namelijk uit onderzoek. Maar dat is waarschijnlijk niet goed: te veel gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders wordt geassocieerd met een hoger risico op astma-longaanvallen bijvoorbeeld.

Onderzoek naar effect van de app

Het komende jaar gaat NeLL onderzoeken hoe de app gebruikt wordt en hoe effectief hij is. Helpt de app mensen met astma ook echt? Dit onderzoek doet NeLL onder gebruikers van de app vanaf 18 jaar die astma hebben en kortwerkende luchtwegverwijders gebruiken als noodmedicijn. Als je de app downloadt kun je aangeven of je aan dit onderzoek mee wilt doen of niet.

App Downloaden 

De astma app is te downloaden in de Apple App Store (voor Apple telefoons) en Google Play Store (voor Android telefoons). Lees meer.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose