Alle sigarettenpakjes zien er voortaan hetzelfde uit

Vanaf 1 oktober worden sigaretten en shag in een neutrale verpakking verkocht. Alle pakjes zien er voortaan hetzelfde uit. Dat is het gevolg van nieuwe wetgeving. Longfonds directeur Michael Rutgers: 'Deze nieuwe regels gaan kinderen beschermen tegen de verleiding om te gaan roken. Een belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie.'

Rookvrij

Saai zonder franje

Uit onderzoek blijkt dat neutrale verpakkingen helpen om roken te ontmoedigen. De kleur is onaantrekkelijk, de gezondheidswaarschuwing is beter leesbaar en een pakje is geen reclameproduct meer. Staatssecretaris Blokhuis: 'In Nederland beginnen nog dagelijks 75 kinderen onder de 18 jaar met roken. Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks alle gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Kleuren en beeldmerken vervangen door een saaie verpakking zonder franje is een belangrijke stap op weg naar een wereld waarin geen enkele jongere meer start met roken.'

Dit betekent overigens niet dat vanaf vandaag alle verpakkingen al vervangen zijn. Verkopers krijgen een jaar de tijd om hun oude voorraden te verkopen.

Stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker

De invoering van de neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat als doel heeft om het stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen met roken moeilijker. In april werd de prijs van tabaksproducten met één euro verhoogd. Sinds 1 juli zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn.

Sinds januari wordt professionele hulp om te stoppen met roken vergoed zonder dat het meetelt voor je eigen risico en eind oktober start een nieuwe grote stoppen-met-roken campagne vanuit de rijksoverheid. Al deze maatregelen dragen bij aan een Rookvrije Generatie, waarin geen enkele jongere meer rookt.