6 juli: webinar 'Nadenken over de toekomst bij COPD'

Als je COPD hebt, kun je met onzekerheden en vragen zitten zoals waarom overkomt mij dit, wat is de zin van het leven en waar haal ik kracht uit? Bij een aandoening die niet meer overgaat, is het belangrijk om na te denken over je toekomstige zorgbehoeften. Deze onderwerpen komen aan bod in het gratis webinar 'Nadenken over de toekomst bij COPD’ op donderdagavond 6 juli.

Handen vasthouden

Het webinar gaat in op de medische, psychische en sociale aspecten van COPD en hoe je kwaliteit van leven en zingeving kan vinden ondanks de uitdagingen.

Aanmelden

COPD en zorg in de toekomst

De meeste mensen met COPD krijgen langzaam steeds meer klachten zoals vermoeidheid, hoesten en benauwdheid, maar ook klachten als angst en depressieve gevoelens komen veel voor. Het is bij verslechterend COPD belangrijk om op tijd na te denken over je behoeften en wensen voor de zorg in de toekomst. Als je achteruit gaat en bijvoorbeeld in het ziekenhuis opgenomen moet worden, wil je dan nog dat er handelingen zoals reanimatie of kunstmatige behandelingen worden verricht? Als je al heel vaak bent opgenomen in het ziekenhuis, wil je dat een volgende keer ook nog wel?

Bij ziekten waar je steeds wat verder achteruitgaat en die er uiteindelijk ook voor zorgen dat je korter leeft, speelt palliatieve zorg een belangrijke rol. Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op kwaliteit van leven: dat het leven zo fijn en prettig mogelijk is ondanks dat je ziek bent. En omdat de mensen om je heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op naasten.

Praktische informatie en aanmelden

Sprekers tijdens het webinar zijn longarts Kris Mooren (Spaarne Ziekenhuis), longverpleegkundige en verpleegkundige palliatieve zorg Matty Liefting en Jolanda Bron. Jolanda heeft COPD en is vrijwilliger bij Longfonds en zij vertelt wat de ziekte voor haar betekent en hoe ze nadenkt over de toekomst. De presentator van de avond is longarts Sander de Hosson. Je kunt tijdens het webinar vragen stellen aan de sprekers.

Het webinar is interessant voor mensen met COPD, hun naasten en voor zorgverleners. Het wordt georganiseerd door Carend, PZNL (Palliatieve Zorg Nederland), Patiëntenfederatie Nederland, Longalliantie Nederland (LAN) en Longfonds.

Het webinar is na afloop terug te kijken.

Ben je geïnteresseerd? Meld je gratis aan voor het gratis webinar 'Nadenken over de toekomst bij COPD' op donderdag 6 juli van 20.00 - 21.30 uur.

Aanmelden