7 slimme tips om zelf de touwtjes in handen te houden
Groen doen
We doen allemaal steeds meer om het milieu te ontlasten. Ook met een longziekte kun je een steentje bijdragen aan minder vervuiling: van oude medicijnen inleveren tot een duurzamere puffer gebruiken.

- We weten allemaal: autorijden is niet goed voor het milieu. Heb je regelmatig afspraken in het ziekenhuis en is het openbaar vervoer geen mogelijkheid? Probeer meerdere afspraken in het ziekenhuis op één dag te plannen. Of vraag of de afspraak online kan, zoals een gesprek met je arts.
- Een medicijn over dat je niet meer nodig hebt? Spoel dat nooit door de gootsteen of de wc. Via het riool komen veel medicijnen uiteindelijk in natuurwater terecht en dat is slecht voor de dieren en planten. Lever medicijnafval in bij je apotheek, dan kan het nooit in de natuur terechtkomen. Lege doosjes kunnen natuurlijk bij het oud papier.
- De ene puffer is de andere niet. Poederinhalatoren zijn bijvoorbeeld beter voor het milieu dan inhalatoren op drijfgas. Op zich raadt Longfonds wisselen van medicatie om niet-medische redenen af. Wil je vanwege groene redenen toch wisselen, overleg dan met je arts of je kunt overstappen op een andere inhalator.
- Elk jaar gooien we in Nederland voor 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weg. Zonde en heel slecht voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat je de medicijnen inneemt zoals je arts voorschreef. Heb je toch regelmatig medicijnen over, omdat ze bijvoorbeeld over de datum gaan? Overleg dan met je apotheker – die denkt graag mee.
- Ding dong! Daar staat een fietskoerier voor de deur met je medicijnen. Jawel, een bezorger van de apotheek die op de fiets langskomt. Veel apotheken maken al gebruik van de fietskoeriers van Velomedi. Misschien jouw apotheek ook wel. Informeer er eens naar.
- Koken op gas is geen aanrader bij een longziekte. Elektrisch koken zorgt voor minder fijnstof in huis én is beter voor het milieu. Ook hout stoken in bijvoorbeeld een open haard of vuurkorf is slecht voor de luchtkwaliteit en kan voor extra klachten zorgen. Een elektrische open haard of barbecue is niet alleen beter voor jou, maar ook voor het milieu.
- Uit onderzoek is gebleken dat duurzaam gedrag ons gelukkiger maakt. Wie dus bewust bezig is met zaken als afval scheiden, minder vlees eten en de verwarming een graadje lager zetten, krijgt daar zelf een goed gevoel van. Het loont dus om ons eigen gedrag eens te bekijken – waar kan ik mijn steentje bijdragen voor een beter milieu?